>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Írsky strašiak?

Pondelok, 2. 2. 2009

Zdá sa, že vláda sa rozhodla strašiť nás Írskom. Premiér Fico sa pochválil, ako dobre vláda urobila, keď vraj v roku 2006 zatiahla záchrannú brzdu a tak "nepokračovala politika ako v Írsku, lebo tá sa skončila katastrofálne“. Minister financií Počiatek presne v tom istom duchu vytiahol v televíznej diskusii citát z môjho článku spred vyše roka, v ktorom tvrdím, že sme mali šancu napodobniť Írsko, ale v dôsledku politiky Ficovej vlády sa tak asi nestane.

Aké sú fakty? Na jednej strane je pravdou, že Írsko je dnes postihnuté krízou viac ako priemer západnej Európy, no na druhej strane vôbec nie je pravda, že by Írsko malo byť pre nás výstrahou. Naopak, Írsko by malo pre nás stále slúžiť ako inšpiratívny príklad. To, že v Írsku sa kríza prejavila tak silno, je dané predovšetkým veľmi silným prepojením írskej ekonomiku na americkú a britskú ekonomiku, ktoré boli zase epicentrom globálnej finančnej krízy, a teda dotkla sa ich najviac. To však nič nemení na skutočnosti, že írsky príbeh je príkladom nespochybniteľného úspechu.

Írsko vstúpilo do EÚ v roku 1973 ako veľmi chudobná, zaostalá agrárna krajina. Ekonomická úroveň Írska v čase vstupu bola 50 % priemeru EÚ (rovnako ako my v roku 2004). Prvých takmer desať rokov členstva sa takmer nič nedialo a krajina nenapredovala. Potom, od začiatku osemdesiatych rokov, začali robiť razantné reformy zamerané na zvyšovanie miery ekonomickej slobody, zlepšovanie podnikateľského prostredia, lákanie investorov, zníženie daní, využitie eurofondov na budovanie infraštruktúry, rozvoj vzdelania, vedy a výskumu. Výsledkom bol dovtedy v Európe nebývalý, viac ako dve desaťročia trvajúci vysoký ekonomický rast, ktorého výsledkom bolo, že v čase nášho vstupu do EÚ bolo (a stále je!) Írsko druhou ekonomicky najvyspelejšou krajinou EÚ (po Luxembursku) s HDP na úrovni 140 % priemeru EÚ (z 50 % v čase vstupu).

Za ekonomickou úrovňou ide (aj keď s istým oneskorením) aj životná úroveň a kvalita života. Írsko teda dosiahlo vďaka rozumnej reformnej politike aj najvyšší nárast životnej úrovne a kvality života zo všetkých členských krajín Európskej únie v jej histórii. Toto nechceme? Toho sa máme báť?

To, že krízu bude Fico a jeho vláda využívať ako barličku na zdôvodnenie čohokoľvek, sa dalo čakať. Ale že nás budú strašiť Írskom, to som ozaj nepredpokladal. Ale vlastne, čo čakať od človeka, ktorý má na stene Che Guevaru, obdivuje Castra, až nedôstojne sa pchá do priazne Putinovi a energetickú závislosť od Ruska chce znižovať budovaním spoločného podniku s Gazpromom?

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!