>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Keby právny štát

Pondelok, 3. 3. 2008

Keby u nás fungoval právny štát, niektorí opoziční politici by sedeli vo väzení, odkázal nám predseda vlády a Smeru Róbert Fico, docent práva, začiatkom decembra 2007. Toto svoje závažné obvinenie bol schopný oprieť len o jediný argument. Vraj sme (bývalá vláda a bývalá vládna koalícia) z novely Trestného zákona vyňali paragraf, podľa ktorého mohla byť trestne stíhaná privatizácia SPP. Pravda je pritom taká, že vyňatie tohto paragrafu vôbec nebráni trestnému stíhaniu a navyše uvedený paragraf nebol vyňatý vtedajšou vládou, ale poslaneckým návrhom, za ktorý vo februári 2005 hlasovali všetci vtedajší poslanci Smeru, medzi nimi aj Róbert Fico.

Keby u nás fungoval právny štát, Róbert Fico by musel byť stíhaný za podozrenie z trestného činu šírenia poplašnej správy, tvrdím ja, inžinier ekonómie, začiatkom marca 2008. A svoje (závažné) obvinenie dokladám nasledujúco. Róbert Fico opakovane a vedome šíri nepravdivé informácie o rizikovosti a nevýhodnosti dôchodkového sporenia v druhom pilieri, čím zneisťuje vyše 1,5 milióna sporiteľov. Šírenie tejto poplašnej správy pritom môže spôsobiť nielen priamu stratu a škodu pre tých, ktorí sa touto správou dajú ovplyvniť, ale aj významné národohospodárske škody.

Dôkazy o tom, že Róbert Fico šíri nepravdivé informácie, poskytli okrem iných aj guvernér Národnej banky Ivan Šramko, viceguvernér Martin Barto, ale aj minister financií Ján Počiatek.

Dôkazom toho, že v tejto kauze zlyháva právny štát, je osud trestného oznámenia, ktoré na Róberta Fica v auguste 2007 podalo občianske združenie Sporiteľ a ktoré bolo koncom septembra 2007 vyšetrovateľom odmietnuté. Rovnako dopadla aj sťažnosť voči tomuto rozhodnutiu, ktorá bola zamietnutá zo strany špeciálneho prokurátora v novembri 2007.

Prečo o tom píšem začiatkom marca 2008? Pretože pred pár dňami, koncom februára 2008, Róbert Fico v Slovenskom rozhlase na adresu DSS-iek vyhlásil: "Zopakujem to znova, hoci mnohí na mňa podajú trestné oznámenie. Ja to prirovnávam k nebankovým subjektom." Predseda vlády po právnom štáte dupe ako po rohožke a ešte si to zjavne aj užíva. Dobre vie, prečo si to môže dovoliť. Keby u nás fungoval právny štát...



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!