>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Áno, ale niekoľko veľkých ALE…

Pondelok, 30. 6. 2014

Podľa najnovšej daňovej prognózy bude rok 2014 vo výbere daní omnoho lepší, ako sa doteraz predpokladalo. Tieto dobré správy treba privítať a dúfať, že pozitívny vývoj bude pokračovať. Ale treba k nim aj niečo dodať.

Efektívny výber DPH dosiahol v prvom kvartáli tohto roka 14,1 percenta a ako minister financiíKažimír uviedol, rastie už šiesty kvartál. Áno, ALE zabudol dodať, že v rokoch 2006 až 2010, teda za prvej Ficovej vlády, klesala efektívna daňová sadzba pri DPH počas celého obdobia, teda počas 16 štvrťrokov, a najmä vinou toho sme tam, kde sme. Mimochodom, Kažimír bol vtedy jedným z dvoch štátnych tajomníkov na ministerstve financií a výber daní bol práve v jeho portfóliu. Ďalším ALE pri tejto téme je fakt, že nárast efektívneho výnosu DPH je zrejme spôsobený aj zvýšením počtu zadržaných vratiek DPH počas daňových kontrol. Nielenže výrazne vzrástol ich počet, ale množia sa informácie, že tieto kontroly sú umelo predlžované a v rastúcom počte prípadov dochádza dokonca k požadovaniu úplatkov za ukončenie daňovej kontroly a vrátenie peňazí, na ktoré majú podnikatelia nárok.

Pri korporátnej dani sa nepotvrdilo to, čo mnohí (vrátane mňa) predpokladali, a výber bude vyšší ako posledné prognózy. Aj tu je však jedno ALE.

Keďže sme jediná (!) krajina, ktorá túto daň zvýšila, znižujeme našu atraktívnosť pre ďalších, nových investorov. Inak povedané, zvýšenie tejto dane nebolo pre existujúcich investorov dôvodom na výraznú daňovú optimalizáciu ani na odchod z krajiny, ale v kontexte s vyššie uvedeným a s neustálym zhoršovaním podnikateľského prostredia určite nebude ani dôvodom na príchod nových.

Posledné, no najdôležitejšie ALE sa týka toho, čo avizoval premiér Fico cez víkend na sneme Smeru. Tušil som, že niečo podobné príde, napriek tomu som však mierou jeho nezodpovedného a škodlivého populizmu zarazený. Zásadným problémom slovenskýchverejných financií je neefektívnosť a plytvanie vo verejných výdavkoch. Fico ich za dva roky svojej vlády ďalej zvyšoval, konsolidoval len cez rast daní a odvodov. A teraz avizoval 15 opatrení, z ktorých všetky bez výnimky (!) zvýšia deficit a nie je medzi nimi ani jedno, ktoré by neproduktívne výdavky znižovalo. Predviedol orgie populizmu zakryté figovým listom lepšieho výberu daní. Účel je pritom jediný – zabrániť ďalšiemu prepadu preferencií Smeru pred blížiacimi sa voľbami. Presne podľa hesla „po nás potopa“.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!