>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Nabalil sa Robert Fico na emisiách? Pribúda dôvodov domnievať sa, že áno

Pondelok, 12. 10. 2009

Do troch sekúnd budem konať a odvolám ministra aj pri podozrení z korupcie, zastrájal sa novopečený predseda vlády Fico v prvých dňoch po vymenovaní do funkcie v polovici roka 2006. Dnes je jasné, že korupcia a plytvanie za jeho vlády nadobudla rozmery aké tu neboli ani za Mečiara v deväťdesiatych rokoch, ako aj to, že na tomto plytvaní a rozkrádaní sa v najväčšej miere podieľajú rezorty ktoré patria jeho strane Smer. A je tiež jasné, že Fico nielenže nekoná do troch sekúnd už pri podozrení, on nekoná vôbec ani vtedy, keď je nad slnko jasné, že ku krádeži došlo.

Pri nástenkovom tendri už má jasný dôkaz aj vo forme rozhodnutia Európskej komisie, že z tohto tendra nepreplatí ani jediné euro, čo nie je ničím iným, ako jasným a priamym usvedčením z podvodu v tomto prípade. Robert Fico nielenže navrhol prezidentovi vymenovať do funkcie človeka, ktorý bol priamo zodpovedný za tento tender a je podpísaný pod mnohými zlodejsky predraženými faktúrami, ale naďalej ho kryje a blufuje.

Možno ešte zaujímavejším prípadom je predaj emisných kvót. Jasné sú len dve veci – po prvé, že ide o neobvykle drzú zlodejinu a po druhé, že správanie sa Roberta Fica je veľmi podozrivé. V tejto kauze už nejde len o to, že opakovane klamal, ale aj o to, že je stále viac a viac dôvodov domnievať sa, že môže byť v tejto drzej zlodejine aj sám osobne namočený a zainteresovaný. Kuloárne informácie o tom, že minister Izák bol odvolaný preto, že kšeft mal prebehnúť len v réžii SNS a že po jeho odvolaní došlo k jeho prerozdeleniu aj v prospech Smeru (Fica?) sme ešte mohli považovať len za ničím nepodloženú špekuláciu. Správanie Fica po prepuknutí škandálu však už všeličo naznačovalo. Klamal, zľahčoval, zavádzal takým spôsobom, že sa musel zosmiešniť v očiach každého súdneho a informovaného pozorovateľa. Na základe jeho správania sa síce nedalo dokázať, že na kšefte bol zainteresovaný, jasné však je, že ak by bol, nesprával by sa inak. To potvrdilo aj veľmi zvláštne odvolanie ministra Chrbeta, ktorý bol odvolaný preto, že priniesol na vládu návrh na zrušenie zmluvy s garážovou firmou Interblue, teda návrh na zrušenie kšeftu. Fico to síce odôvodnil tým, že ho odvoláva za to, že je alibista a že sa má rozhodnúť sám a neprenášať to na vládu, ale ... Ak by to tak naozaj bolo a ak by Fico s návrhom na zrušenie zmluvy nemal problém, tak nový minister, tento krát menom Turský, by to bol nepochybne urobil. Turský to nielenže neurobil, ale správal sa pri obrane zmluvy (teda pri obhajobe neobhájiteľného) tak sebavedome, že bolo jasné, že má krytie zhora.

Ďalším krokom bolo odvolanie Turského a odobratie rezortu životného prostredia Slotovej SNS a vyslanie podpredsedu Čaploviča riadiť tento rezort. Naozaj majstrovsky šikovný ťah. Tlak verejnej mienky narastal a Fico týmto krokom ešte pritvrdil zdanie, že SNS kradne a on čistí. Správanie sa vicepremiéra Čaploviča v tomto úrade sa však čím ďalej tým menej podobá na čistenie chlieva a viac a viac pripomína zametanie stôp. Kým za ministra Turského sa mohol na ministerstve uskutočniť poslanecký prieskum, za ministra Čaploviča to možné nie je. Vtedy ho poslanci za Smer podporili, teraz nie. Čaplovič odmietol poslancovi Frešovi aj individuálne prijatie a podanie informácií v tejto kauze. Keď nemá čo skrývať, prečo skrýva?

Najskôr preto, že má čo skrývať - nečistí chliev, ale zametá stopy.

Najnovšie zaujímavé informácie, zistil denník SME. Okrem Intreblue Group sídli na tej istej americkej garážovej adrese ďalších 18 firiem. Všetky zakladal ten istý človek a okrem iného tam existuje prepojenie na firmu Ibertax (známu z kauzy diaľničné mýto), za ktorou je J&T a na človeka, ktorý vlastní bývalú firmu Roberta Fica R.F.Development (dnes už s iným názvom), kde šéfkou dozornej rady bola Ficova manželka a kde existovali tiež veľmi zaujímavé praktiky, ale aj prepojenia. Žiadna z uvedených garážových firiem nemá žiadnu históriu a nedá sa skontaktovať so žiadnym konateľom, alebo manažérom.

A ešte príklad ako sa správa premiér, ktorému ide o verejný záujem, ktorý bojuje proti korupcii a ktorý naozaj koná a vyvodzuje dôsledky už pri podozrení. V Poľsku odstúpili traja členovia vlády a jeden námestník ministra pre podozrenie, že mali brániť zvýšeniu daní pre kasína pri príprave nového zákona o hazardných hrách. Boli zo strany premiéra Tuska a museli odísť už pri podozrení, pričom majú samozrejme šancu spod podozrenia sa očistiť.

U nás je všetko inak. Pri nástenkovom tendri, emisiách, diaľničnom mýte, ale aj mnohých ďalších kauzách ide o preukázané zlodejiny a predseda vlády nielenže nekoná, ale ešte ich aj kryje. V jednej z nich, emisnej, dokonca narastá podozrenie, že je namočený osobne.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!