>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Grécky šalát a la Fico

Pondelok, 10. 5. 2010

Fico sa so Slovenskom vybral po gréckej ceste. O tom, že mieša grécky šalát, svedčí čoraz viac faktov. Tu sú niektoré z nich.

Fico a jeho vláda, rovnako ako Grécko v minulosti, dlhodobo ignorujú realitu, bagatelizujú, alebo rovno zakrývajú veľmi nebezpečný vývoj. Pred pár dňami som sa spolu s Ficom zúčastnil zasadnutia RÚZ, kde Fico vyhlásil, že podnikateľské prostredie sa u nás nezhoršuje, ak tak len vinou krízy, že korupcia nie je zásadným problémom a na margo verejných financií vyhlásil, že vlani sme síce mali vyšší deficit, ale len kvôli kríze a v tomto roku už budeme verejné financie konsolidovať. O niekoľko dní nato ministerstvo financií zverejnilo, že kým vlani dosiahol deficit štátneho rozpočtu ku koncu apríla 0,347 mld. eur, v tomto roku to bolo za to isté obdobie 1,479 mld. eur, teda viac ako štvornásobok.

Vláda nerobí pre zlepšenie verejných financií nič, odmietla dokonca urobiť daňovú prognózu, ktorá sa každoročne robila vo februári, a ministerstvo financií neurobilo ani východiská štátneho rozpočtu na budúci rok, hoci mu to prikazuje zákon.

Grécko ani Slovensko nevyužili dobré časy na znižovanie deficitu. Veľmi jasne to uvádza aj Európska komisia vo svojej správe o slovenskej ekonomike zo 7. 10. 2009, keď tvrdí, že "dobré časy sa nevyužili na pokrok pri konsolidácii verejných financií“.

Slovensko aj Grécko ignoruje starnutie populácie. Gréci až teraz pod tlakom zvyšujú vek odchodu do dôchodku, Ficova vláda sústavne útočí na druhý pilier, podkopáva a deformuje ho.

Aj Slovensko, rovnako ako v minulosti Grécko, klame o skutočnej situácii vo verejných financiách. Zadlžuje Slovensko cez predražené PPP projekty, dáva stovky miliónov eur do potápajúcich sa železníc a tvári sa, že je to návratná finančná výpomoc. Je len otázka času, kedy sa tieto výdavky a záväzky premietnu do verejných financií a ešte zhoršia už tak katastrofálny vývoj. Eurostat robí aj pri Slovensku rovnakú chybu, ako robil pri Grécku, keď tieto výdavky do deficitu nepočíta hneď.

Slovensko aj Grécko zaznamenávajú rýchly pokles konkurencieschopnosti. Podľa všetkých domácich aj zahraničných analýz a prieskumov sa kvalita podnikateľského prostredia na Slovensku v posledných rokoch výrazne zhoršuje a klesá tým naša konkurencieschopnosť. Rovnako ako klesala v Grécku.

Môžete namietať, že predsa situácia na Slovensku zďaleka nie je taká zlá ako v Grécku a budete mať pravdu. Nehovorím, že sme na tom rovnako, tvrdím však, že sme na rovnakej ceste. Len sme na nej ešte o dosť kratšie ako Grécko. Či po tejto ceste budeme pokračovať, alebo zmeníme smer, to ukážu voľby.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!