>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Ľupták mal pravdu

Pondelok, 11. 2. 2013

Nezamestnanosť je občanmi vnímaná ako najväčší problém. Byť bez práce je zlé – pre každého, koho to postihne, ale aj pre spoločnosť. Po Grécku, Španielsku a Portugalsku máme štvrtú najvyššiu nezamestnanosť v Európskej únii, čo je samo osebe zlé. Ešte horší je vývoj. Eurostat zverejnil, že v poslednom štvrťroku minulého roka sme mali tretí najvyšší nárast nezamestnanosti. Kým za celú úniu aj za eurozónu za toto obdobie nezamestnanosť vzrástla o 0,1 percenta, u nás to bolo o 0,7. V Nemecku či Británii dokonca nezamestnanosť klesla. Horší vývoj ako u nás bol len v ekonomicky skolabovaných krajinách – na Cypre a v Grécku.

Napriek tonu premiér Fico v TA3 o dva dni potom tvrdil, že ide o nárast nezamestnanosti v celej Európe a Slovensko je naviazané najmä na Nemecko a Francúzsko. A ukazujúc graf, hovoril, že s nárastom nesúvisí nový Zákonník práce, pretože ani po jeho novele za Radičovej vlády nezamestnanosť neklesla. Nuž, neklesla, pretože samotná náprava Zákonníka práce na obrat k lepšiemu nestačí, čo však neznamená, že jeho pokazenie (spolu so zvýšením daní) nepovedie k enormnému nárastu, ako ukazujú už aj čísla.

Ak by pán premiér chcel vedieť, čo vedie k obratu v zlom vývoji nezamestnanosti, nech sa pozrie nielen na výsledky Radičovej vlády, ale najmä Dzurindových vlád. Našepkám – k obratu vedú také reformy a hospodárska politika, na kritike ktorých si Fico založil svoju politickú agendu.

Nedávno som na tu písal, že sme sa ocitli v pasci. Túto pascu výstižne ilustruje aj vzťah medzi vývojom nezamestnanosti a ekonomického rastu.
V roku 2012 sme mali predpokladaný tretí najvyšší ekonomický rast v únii, no napriek tomu bol nárast našej nezamestnanosti (0,8 percenta) vyšší ako priemer za úniu (0,7). Ešte inak povedané, len za posledný štvrťrok 2012 u nás vzrástla nezamestnanosť o 0,7 percenta (teda rovnako ako v únii za rok), a to napriek tomu, že európska ekonomika klesla (-0,3), kým my sme mali tretí najvyšší ekonomický rast (2,6). Až by sa chcelo povedať, že Ľupták mal pravdu, z grafov (o takomto raste) sa naozaj nenajeme. Celkom určite nie tisícky nových nezamestnaných.

Dovoľte ešte porovnanie s Britániou. Tam v minulom roku ekonomika nerástla, vláda musí konsolidovať vysoký deficit. Napriek tomu v roku 2012 nielenže nezamestnanosť klesla (z 8,4 na 7,7 percenta), ale dokonca to bol rok najvyššieho nárastu zamestnanosti od roku 1989, keď za rok vzniklo 552-tisíc nových pracovných príležitostí.
Ako je to možné? Britská vláda znižuje priame dane, konsoliduje šetrením na sebe, zvyšuje pružnosť trhu práce a zlepšuje podnikateľské prostredie. Inak povedané, robí presne opak toho, čo robí vláda Roberta Fica. A aj s opačnými výsledkami.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!