>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Mŕtvy chrobák

Streda, 15. 4. 2009

Keď pred pár dňami NBS ako prvá štátna inštitúcia oznámila, že v tomto roku odhaduje prepad slovenskej ekonomiky do recesie vo výške -2,4 percenta HDP, minister financií Počiatek povedal, že odhad NBS považuje za realistický. To by samo osebe nebolo prekvapujúce, naopak, svedčilo by to o koordinácii medzi NBS a MF, teda dvoma kľúčovými verejnými finančnými autoritami, keby... Keby tým istým Počiatkom riadené ministerstvo financií nebolo len pár dní predtým zverejnilo dokument, v ktorom počíta v tomto roku s rastom +2,4 %. Keby to nebolo smutné, tak by to bolo smiešne - číslo je to isté, akurát to znamienko. Veru tak, vo východiskách štátneho rozpočtu na roky 2010 - 2012, ktoré Počiatkovo ministerstvo rozoslalo 1. apríla 2009 na pripomienkové konanie, sa stále počíta s rastom ekonomiky v tomto roku vo výške +2,4 %.

Počiatek zaujal pozíciu mŕtveho chrobáka a tvári sa, že sa nič nedeje. Napriek tomu, že priemysel sa prepadol v januári o vyše 30 % a vo februári o 28 %, pre slovenskú ekonomiku kľúčové odvetvia automobilového a elektrotechnického priemyslu hlásia ešte vyššie prepady, príjmy z najvýnosnejšej dane z pridanej dohody sa za prvý štvrťrok prepadli o takmer štyridsať percent. Prvé prognózy hrozby tohtoročnej slovenskej recesie pritom prišli od londýnskych bánk už v závere minulého roka a slovenskí bankoví analytici recesiu verejne predikujú už asi mesiac. Guvernér NBS pripustil možnosť recesie presne v deň, keď MF zverejnilo východiská s predikciou +2,4 %.

Situácia je vážna. Na Slovensko dolieha kríza a vláda nekoná. Ak koná, tak buď neskoro a nedostatočne (zvýšenie nezdaniteľného základu, skrátenie lehoty vratky DPH), alebo dokonca  škodlivo (šrotovné, sociálne podniky, miliardy pre stratové štátne podniky). Ministerstvo financií dokonca nekoná vôbec. Nekoná napriek tomu, že verejné financie sa dostávajú do kritickej situácie. Pokles priemyslu, masové nákupy v zahraničí a pokračujúce plytvanie s verejnými zdrojmi spôsobujú verejným financiám také citeľné rany, že schválený štátny rozpočet sa stal zdrapom papiera.

Ale, čuduj sa svete, ministerstvo financií zatiaľ žiadnu revíziu štátneho rozpočtu nepripravuje. Svoje rozpočty už revidovali všetky mestá a robia to už aj malé obce. Keď už situáciu pochopili primátori a starostovia, mal by ju pochopiť aj predseda vlády. Mal by svojmu ministrovi financií vysvetliť, že rozdiel medzi +2,4% a -2,4% nie je len v jednej chýbajúcej malej zvislej čiarke, ale že je to veľa, veľmi veľa chýbajúcich peňazí. A mal by ho z kroviek znovu prevrátiť na bruško.

 

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!