>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Právne čistá zlodejina

Pondelok, 7. 12. 2009

Keď pred vyše dvoma rokmi Slovenský pozemkový fond previedol pozemky vo Veľkom Slavkove na michalovských reštituentov, a tí následne predali výrazne pod cenu tieto pozemky firme blízkej Mečiarovi, Fico to vyhlásil za zlodejinu a odvolal nielen vedenie SPF, ale aj ministra Jureňu. Zlodejina, vtedy v réžii HZDS, viedla takmer k rozpadu vládnej koalície. Pozemky sa vrátili do rúk štátu. Po dvoch rokoch sa zlodejina zopakovala, dokonca aj firma, ktorá pozemky získala, je presne tá istá. Rozdiely sú len dva, jeden podstatný a jeden nepodstatný. Nepodstatný je ten, že pozemky sú vo Veľkej Lomnici a Starej Lesnej, a podstatný, že už nejde len o kšeft HZDS, ale aj o kšeft Smeru. Predtým predaj režíroval človek HZDS (Bríza) firme blízkej Mečiarovi, teraz režírovali predaj Ficovi ľudia firme blízkej Mečiarovi.

Teraz už Fico nepoužíva výraz zlodejina, ale naoko je zase rozhorčený. Inicioval odvolanie vedenia SPF a členov Rady SPF. Figúrky sú preč, Fico zahral úlohu ochrancu verejného záujmu a pozemky sú tam, kde mali byť - fuč. Samozrejme, za cenu mnohonásobne nižšiu, ako je trhová. Prídu nové figúrky a kšefty môžu fičať ďalej.

Povšimnutiahodná je Ficova argumentácia, že to, čo sa stalo, nie je v poriadku, ale že všetko prebehlo v súlade so zákonom. To isté hovorí jeho bratranec na SPF, ktorý má práve zákonnosť rozhodnutí na tejto inštitúcii kontrolovať.

Neviem, či to bolo právne čisté, ale pripusťme, že áno. To však vôbec nesníma z Róberta Fica politickú zodpovednosť za to, čo sa stalo. Aj mečiarovská privatizácia bola vo väčšine prípadov právne čistá. Keď dal Mečiar Hatinovi Slovnaft zadarmo (ročné splátky boli nižšie ako ročné dividendy, ktoré ako noví vlastníci dostávali) a ten po čase predal Slovnaft za mnohonásobne vyššiu cenu maďarskému MOL-u, nebolo to v rozpore so zákonom. Akurát to bolo v rozpore so zdravým rozumom, ale najmä v rozpore s verejným záujmom. A práve ten sú politici povinní chrániť.

Generálny prokurátor, teda človek najviac povolaný kontrolovať dodržiavanie zákonnosti v krajine, pomenoval konanie SPF v tejto kauze pojmom zhovädilosť. Áno, právne čistá zlodejina je zhovädilosť, akej sú schopné len ..... Veď viete.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!