>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Smola na právnikov

Pondelok, 18. 1. 2010

Tak sme sa po mýtnej a bombovej kauze od pána premiéra dozvedeli, že Vážny a Kaliňák sú správni ľudia na správnom mieste. A to Kaliňákovi za pár dní od bombovej aféry stihli pribudnúť v rezorte ďalšie dva škandály - útek zločinca a zlodejský upratovací tender.

Ako tak o tom premýšľam, prichádzam k záveru, že Fico má v tomto vlastne pravdu. Sú to správni ľudia na správnom mieste, sedia totiž vo vláde práve s ním na čele. Takže v tomto zmysle áno, sú to ľudia presne tej sorty ako on sám - skorumpovaní, neschopní slúžiť verejnému záujmu a zároveň schopní všetkého. Taktiež sme si od pána premiéra vypočuli, že vláda neznižuje spotrebnú daň kvôli protestu dopravcov, ale preto, aby sa nezvýšili ceny pre ľudí po zavedení mýta. Zaujímavé, akurát že ešte v nedeľu 10. 1. v STV tvrdil, že spotrebná daň sa znížiť nedá, a v pondelok 11. 1. už oznamoval jej zníženie. Medzitým pribudli len intenzívnejšie protesty dopravcov a kopa hnoja pred Úradom vlády. A do tretice sme sa od Fica dozvedeli, že protesty dopravcov boli protizákonné. Zaujímavé je, že to vyhlásil až deň po tom, ako týmto protestom ustúpil. Prečo ustupuje konaniu, o ktorom si myslí, že je protizákonné? Fico je docent práva. O údajnej protizákonnosti protestu dopravcov hovoril stojac po boku ďalšieho docenta práva, prezidenta Gašparoviča.

Žiaden z nich nepovedal, ktorý zákon mali dopravcovia porušiť, podobne ako Kaliňák (ďalší právnik) nevedel povedať, aký zákon umožňuje policajtom vkladať výbušninu do batožiny nič netušiacim ľuďom. Pripomeniem, že keď začiatkom roka 2003 štrajkovali železničiari, premiér Dzurinda nevynášal závery o zákonnosti, ale o protizákonnosti tohto štrajku rozhodol súd. Teda tá inštitúcia, ktorá je podľa ústavy jediná oprávnená rozhodovať o tom, či je, alebo nie je niečo protizákonné. Ekonóm Dzurinda to vedel a rešpektoval, docent práva Fico to nevie a nerešpektuje. A nie po prvýkrát.

Pred rokom predložila jeho vláda do parlamentu správu o privatizácii SPP, v ktorej flagrantným spôsobom porušila ústavu, keď v uznesení vlády konštatovala, že pri privatizácii SPP boli porušené zákony. Ani vláda, ani jej predseda, ale len a len nezávislé súdy môžu v demokratickej krajine rozhodovať o tom, čo je a čo nie je zákonné. S tými právnikmi máme vôbec smolu. Slovensko od svojho vzniku prerazilo výraznejšie v svetových médiách len tri razy. Prvýkrát kvôli únosu prezidentovho syna, druhýkrát vďaka reformám a tretíkrát kvôli policajnej výbušnine v lietadle. Hádajte, kedy boli premiérmi právnici.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!