>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Spozornel som

Pondelok, 27. 9. 2010

Spozorniem. Áno, vždy keď prídem do styku s niekým, kto príliš často opakuje, ako mu ide o ľudí a ich dobro. Mám svoje skúsenosti - vznešené a dobre znejúce slová ako je dobro ľudí, sociálny štát, národ, vlastenectvo, to bývajú často najlepšie a najúčinnejšie zásterky pre rôzne kreatúry a ich skutočné záujmy. V horšom prípade pre gaunerov a zlodejov, v lepšom pre darmožráčov. Veď sme si toho už užili, prostredie krajín s mladou demokraciou je ideálnym skleníkom, v ktorom sa takýmto odrodám, hnojeným vznešenými slovami, darí až príliš.

Naposledy som si uvedené uvedomil minulý týždeň na zasadnutí tripartity, keď som predkladal sedem daňových zákonov, ktorými riešime nevyhnutné ozdravenie verejných financií, ale aj rušíme niektoré neodôvodnené výnimky a privilégiá, z ktorých na úkor väčšiny profitujú úzke skupiny ľudí. Odbory s jedinou výnimkou (spotrebná daň z tabaku) všetky tieto zákony odmietli s jedným jediným, dookola opakovaným argumentom - dotkne sa to ľudí.

Tak som si trochu zaspomínal. V rokoch 1998 - 2002 som tripartitu viedol a v rokoch 2002 - 2006 som bol, rovnako ako teraz, za vládu jej členom. Takže jasne a na rovinu. V rokoch 1998 - 2006 boli odbory proti každému jednému kroku, každému dôležitému opatreniu a každej jednej reforme, ktorú sme robili najskôr kvôli zabráneniu krachu a neskôr kvôli zvýšeniu konkurencieschopnosti a rastu slovenskej ekonomiky. Vždy s argumentom, že sa to dotkne ľudí a že oni chránia záujmy ľudí. Môžem so všetkou zodpovednosťou vyhlásiť, že ak by sme boli akceptovali čo i len niektoré názory a návrhy odborov, tak slovenská ekonomika by skrachovala a najviac by na to doplatili bežní, jednoduchí ľudia, najmä zamestnanci, o ktorých vraj odborárom tak veľmi ide.

Odbory sme nepočúvli a urobili kroky, ktoré naštartovali rast ekonomiky, zamestnanosti a životnej úrovne. Potom, v rokoch 2006 - 2010, odbory otvorene podporovali Ficovu vládu a otvorene, dokonca oficiálne, podporovali Ficov Smer aj v posledných voľbách. Nesú teda jasnú a jednoznačnú spoluzodpovednosť za všetko, čo sa tu za Fica dialo, a za to, v akom stave sa nachádza slovenská spoločnosť, ekonomika a verejné financie.

Ak po tom všetkom počúvam od odborárskych bossov, ako nesúhlasia s nevyhnutnými ozdravnými opatreniami, pretože sa to dotkne ľudí a hrozia dokonca sociálnymi nepokojmi, neostáva mi iné ako - spozornieť ...

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!