>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Superarbitrován(a) pro blbost

Pondelok, 3. 9. 2007

"Tak nám idú odvolávať pani ministerku," dalo by sa parafrázovať Švejkovu posluhovačku, pani Müllerovú. Dôvodov na odvolanie Viery Tomanovej z postu ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny je tak veľa, až sa človek nevyhne údivu nad tým, kedy to všetko za len niečo vyše roka vo funkcii stihla.

Predloženie Zákonníka práce, ktorého škodlivé dôsledky sa, chvalabohu, aspoň z väčšej časti nakoniec podarilo eliminovať, neschválenie valorizácie detských prídavkov, diskriminácia vdovcov, vdov a sirôt pri vyplácaní vianočných príspevkov pre dôchodcov, útoky proti DSS-kám a druhému pilieru, obchádzanie sociálneho dialógu, nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami (auto do Lisabonu, predražené zbytočné analýzy, preverovanie priestorov firmou bez bezpečnostnej previerky), či dokonca preukázaný klientelizmus v kauze Privilégium. Nehovoriac už o lživých obvineniach na adresu jej predchodkyne Ivety Radičovej.

Posledným jasným dôkazom jej neodbornosti je novela zákona o sociálnom poistení, ktorá si vyslúžila v pripomienkovom konaní 122 zásadných pripomienok a nesúhlas nielen z radov zamestnávateľov, ale aj od NBS, MF a ďalších ministerstiev. Najdôležitejšou príčinou na odvolanie Tomanovej z ministerského postu by mala byť jej nekompetentnosť. Už pri rozprave o programovom vyhlásení vlády 3.8.2006 "zahviezdila" nasledujúcimi dvoma výrokmi, ktoré ju usvedčovali z absolútnej nekompetentnosti: "A keď hovoríme, že 65 % obyvateľstva v Petržalke patrí medzi chudobné obyvateľstvo, skutočne určite nezavádzam." Druhý: "V každom prípade si môžeme dovoliť povedať, keby sme nezaviedli druhý pilier, demografická krivka nie je žiadnou hrozbou." Dalo by sa povedať, že po takom ostrom štarte sa ten ročný výkon možno dal aj čakať.

Obávam sa však, že napriek dostatočným dôvodom na to, aby bola pani ministerka "superarbitrován(a) pro blbost", zohrá koaličná väčšina v parlamente úlohu vrchného vojenského lekára Bautzeho a povolá našu hrdinku do ďalšieho boja tým, že ju podrží a nedôveru jej nevyjadrí. Avšak na rozdiel od Švejkovho bude ten Tomanovej ďalší boj omnoho menej zábavný a hlavne veľmi drahý.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!