>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Vďaka ti, koruna

Pondelok, 22. 12. 2008

Keď niekto odchádza, patrí sa s ním rozlúčiť. O veciach to síce neplatí, ale pri slovenskej korune urobím výnimku. Zohrala totiž veľmi významnú úlohu pri disciplinovaní populistov a mentálnych komunistov. Spomínam si na dve príhody, keď koruna v tomto zmysle zabrala. Prvá je z jari 1999, druhá z leta 2006. Prvá Dzurindova vláda bola pri moci vyše pol roka, ale potrebné, zväčša nepopulárne opatrenia, ktoré boli po mečiarovskom bašovaní nevyhnutné, neprichádzali. Úspešne ich bojkotovala druhá najsilnejšia vládna strana, postkomunistická SDĽ. Na jar sa začala koruna prudko oslabovať, čo čert nechcel, pár dní pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré malo rozhodnúť medzi Schusterom a Mečiarom. SDĽ ustúpila, oznámili sme opatrenia, ktoré boli už dávno pripravené, a pád koruny sa zastavil.

Podobný príbeh sa zopakoval v lete 2006. Bola vytvorená koalícia Smer-SD, SNS, ĽS-HZDS a jej líder, nový predseda vlády Róbert Fico vyhlásil, že ešte nie je isté, či nová koalícia dokončí projekt vstupu do eurozóny v roku 2009, ako ho spustila druhá Dzurindova vláda. Toto avízo, najmä vo väzbe na charakter vládnych strán a obsah ich predvolebných programov, spôsobilo, že koruna išla do kolien opäť. Po urgentnej návšteve Národnej banky Slovenska, priamo na jej pôde prijal Fico (taktiež produkt SDĽ) záväzok vstupu do eurozóny. Korunu to rýchlo vzkriesilo. Zdá sa, že koruna to s populistami a mentálnymi komunistami naozaj vedela. Len čo išla do mdlôb, hneď prichádzali k rozumu. A tak sa jej podarili dva husárske kúsky. Najskôr presadila opatrenia na nápravu dôsledkov politiky Mečiarových vlád, a potom znížila riziko negatívnych dôsledkov politiky Ficovej vlády.

A práve v tomto nám môže v budúcnosti koruna veľmi chýbať. Euro je silnejšie a stabilnejšie, ale proti výčinom našich populistov a mentálnych komunistov nielenže nebude útlocitné, ono bude proti nim úplne nevšímavé, bude ich ignorovať. Nekompetentná a nezodpovedná politika malého Slovenska totiž euro ohrozovať nebude, čo však neznamená, že nebude ohrozovať občanov Slovenska. A keďže vplyv populistov a mentálnych komunistov na Slovensku (ale nielen) neklesá, koruna nám ešte môže chýbať. Želám si, aby to tak nebolo, ale mám akúsi čudnú predtuchu...

Tak zbohom, koruna, a vďaka.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!