>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Kto vymyslel rovnú daň?

Pondelok, 10. 2. 2014

Pred pár dňami vyšiel v týchto novinách komentár Daga Daniša Rovnú daň nevymyslel Ivan Mikloš. Podľa neho to boli Vladimír Palko a Richard Sulík. Neviem síce, prečo ten bombastický titulok, nikdy som netvrdil, že som vymyslel rovnú daň. Nevymysleli ju však ani Palko so Sulíkom.

Nerovnosť – citlivý globálny problém

Nedeľa, 26. 1. 2014

Príjmová nerovnosť čoraz viac hýbe svetom. Prejavilo sa to aj na práve skončenom Svetovom ekonomickom fóre v Davose, kde bola táto téma jednou z najdiskutovanejších. Dynamiku rastúcej príjmovej diferenciácie vo svete výstižne ilustruje fakt, ktorý nedávno silno zarezonoval v médiách na celom svete – 85 najbohatších ľudí sveta vlastní taký istý majetok ako najchudobnejšia polovica svetovej populácie, čo sú ľudia, ktorých denný príjem je nižší ako tri doláre na deň.

Vzdelaní sú nebezpeční

Nedeľa, 12. 1. 2014

Benjamin Disraeli výstižne definoval rozdiel medzi politikom a štátnikom – kým politik myslí na budúce voľby, štátnik myslí na budúce generácie. Myslím si, že práve v tomto je zakliaty problém mnohých demokracií – máme zúfalý nedostatok štátnikov a prebytok politikov.

Ako sa Fico v roku 2013 vyfarbil

Pondelok, 30. 12. 2013

Po voľbách na jar 2012 som na tomto mieste napísal, že volebný výsledok dáva Robertovi Ficovi takú moc a taký vplyv, akú doteraz žiadnemu politikovi na Slovensku a bude závisieť predovšetkým od neho osobne, akou cestou sa Slovensko vyberie.

Televízna hanba

Pondelok, 16. 12. 2013

Príbeh prvý: 30. januára mi redaktor TA3 Bielik poslal SMS s pozvánkou do relácie Téma dňa. Mal som tam diskutovať so štátnym tajomníkom ministerstva financií Pelegrinim. Asi o hodinu neskôr mi napísal, že to musí zrušiť, lebo nikto z MF nemôže prísť. 

Nehaňte Kažimíra

Pondelok, 18. 11. 2013

Ficova vláda sa vo svojom programovom vyhlásení hlási k záväzku zabezpečiť dlhodobo udržateľný vývoj verejných financií. Aj rozpočet v prvej vete tvrdí:„Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016 je vypracovaný v intenciách Programového vyhlásenia vlády SR. 

Boľševický privatizačný newspeak

Pondelok, 4. 11. 2013

Pojem „newspeak“ zaviedol v roku 1948 George Orwell vo svojej knihe „1984“. Je to asi najvýstižnejšia a najznámejšia kritika komunizmu. Jedným z nástrojov na manipuláciu a podriadenie bol jazyk, režimom presadzovaný „newspeak“.

Zúfalí strelci

Pondelok, 21. 10. 2013

Keď pred rokom Ficova vláda zrušila rovnú daň a zvýšila priame dane, napísal som, že je to hlúpy krok a že vláda si strelila do vlastného kolena. Realita potvrdila, že je to tak. Výber daní nezodpovedá vládnym predpokladom a najviac sa to prejavilo pri dani zo zisku.

Fico medzi Orbánom a Milibandom

Pondelok, 7. 10. 2013

Na prelome septembra a októbra sa konali tri kongresy zahraničných politických strán, ktoré ma zaujali. Zasadali britskí labouristi, maďarský Fidesz a britskí konzervatívci. Situácia nie je nikde v Európe jednoduchá.

SPP - Ficova vlastizrada

Pondelok, 23. 9. 2013

Spôsob, akým českí a slovenskí oligarchovia v aktívnej spolupráci s vládou Roberta Fica ovládli SPP, je taký škandalózny, a v takom príkrom rozpore s verejným záujmom, že ak sa na nejaké rozhodnutie akejkoľvek doterajšej vlády v novodobej histórii Slovenska hodí výraz ekonomická vlastizrada, tak je to tento prípad.