>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Bravó, pán premiér, rastiete!

Nedeľa, 15. 11. 2009

Najvyšší ústavní činitelia nás pri príležitosti dvadsiateho výročia Novembra 89 obšťastnili svojimi prejavmi. Zazneli na vedeckej konferencii a v priamom prenose ich prenášali obidva kanály verejnoprávnej televízie. V čase volebného moratória, deň pred župnými voľbami.

Vedeckosť mala byť asi garantovaná tým, že konferenciu organizoval Ústav politických vied SAV. Z hľadiska toho kto na konferencii vystupoval (a kto nevystupoval), čo zaznelo, kedy to zaznelo a ako to bolo sprístupnené verejnosti, možno konštatovať, že STV aj SAV sa správajú dvadsať rokov po páde komunizmu presne tak, ako sa správali počas neho – servilne a poddansky. Neslúžia verejnému záujmu ani nehľadajú pravdu, slúžia mocným. Úboho a odpudzujúco.

Po vypočutí príspevkov druhého a tretieho najvyššieho ústavného činiteľa mi najskôr zišla na um otázka – prečo to vlastne robia? Predchádzajúce, neokrúhle výročia obišli mlčaním a asi by boli najlepšie urobili, keby mlčali aj teraz. Zjavne nepripravený Paškov prejav, v ktorom nezvládal vlastné emócie, mal s vedeckosťou spoločné asi len to, že by mohol byť premietaný na vedeckých konferenciách z odboru psychológie a psychiatrie. Mimochodom, veľmi mi pripomenul slávny Jakešov prejav o osamelom kole v plote, ktorý som nedávno znovu videl na internete.

Kto čakal od Fica podobne agresívny a zlostný prejav, aký predvádza už vyše troch rokov na tlačových konferenciách, musel byť prekvapený. Fico bol pokojnejší a prejav si zjavne pripravil. Neútočil na opozíciu a médiá tak primitívne a prvoplánovo ako Paška, zato však zákernejšie. Väčšina médií si všimla jeho prihlúple a nepravdivé tvrdenie, že síce sa musel na dovolenku na Malte vypýtať od svojho nadriadeného, ale že si na ňu mohol našetriť z mimoriadne štedrého štipendia. Je to samozrejme blud, Ficov zámer bol však jasný – za „autentický“ pohľad vydáva neutrálne hodnotenie prednovembrovej reality v štýle „niečo bolo dobré, iné zlé“, vyjadrí úctu absolútnej väčšine ľudí žijúcich na Slovensku do roku 1989 a potom príde to podstatné: „Títo ľudia nerobili žiadnu politiku. Tvrdo robili, tvorili hodnoty, materiálne aj duchovné. Zatracovať týchto ľudí a ich výsledky jednostranným odmietaním všetkého, čo tu do roku 1989 bolo, považujem za nesprávne a k týmto postojom sa ja osobne nikdy nepridám.“ A potom ešte dodá, že „na novembrových tribúnach nestáli len bojovníci za spravodlivosť a demokraciu, ale aj ľudia s dopredu pripravenými mocenskými cieľmi a ekonomickými záujmami, ktoré sa rozhodli dosiahnuť aj v rozpore s tým, čo z tribún hlásali.“

Demagógia ako vyšitá – každý kto odmieta komunistický režim a nemá k nemu vyvážený, autenticko-ficovský postoj, zatracuje absolútnu väčšinu ľudí, ktorí tu žili a statočne pracovali do roku 1989. A ešte mali aj zlé úmysly, tí čo stáli na tribúnach a komunizmus poslali do minulosti. Bravó pán premiér, rastiete. Hugo Chávez by na Vás bol hrdý, keby mal možnosť sledovať Vaše prejavy.

Komunizmus bol zločinecký režim. Nielen že má na svedomí desiatky miliónov ľudských životov, nielenže pripravil ľudí o slobodu a poznačil ich osudy, ale napáchal aj veľké škody a deformácie na ľudských dušiach. V tomto zmysle dokonca platí, že najväčšími žijúcimi obeťami komunizmu sú tí, ktorí ho stále blahorečia a idealizujú. A nie je ich na Slovensku málo. Inak by sme nemohli mať dlhé roky ako najpopulárnejšieho politika Mečiara a po ňom zase (ktovie na aké dlhé roky?) Fica. Ľudí ktorých politika je v zásadnom protirečení s étosom Novembra 89, je založená na zlobe, neznášanlivosti, klamstve, populizme, demagógii, korupcii a oberá Slovensko o šancu na úspešnú budúcnosť.

Ale hlavu hore - pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou. Možno nie hneď, cena ktorú zaplatíme tiež nebude malá, ale to o Božích mlynoch určite poznáte ...



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!