>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Od 10 k 5, 5 cez 9

Pondelok, 22. 3. 2010

Od desiatich k piatim je stručné zhrnutie toho, ako vláda R. Fica riadila a kam viedla túto krajinu a piate cez deviate je zase vyjadrenie toho, akým spôsobom to ona sama hodnotí.

Pozrime sa na vládny odpočet a realitu. Asi najdôležitejšia téza, doslova mantra v ústach predsedu vlády znie – silný sociálny štát. 

Už tu si predseda vlády protirečí. Na jednej strane tvrdí, že po rokoch vlády extrémnej pravice, ktorá bola vládou pre bohatých, on zaviedol na Slovensku silný sociálny štát, na druhej strane hovorí, dokonca v tom istom odpočte, že jeho vláda nezhoršila sociálny štandard. Tým istým sa hrdí aj minister Maďarič („podarilo sa nám udržať sociálny štandard“, STV, 14.3.). Pre tých, ktorí by chceli argumentovať, že majú na mysli nezhoršenie napriek kríze, pripomeniem fakty. Vláda míňala ako keby žiadna kríza nebola, výdavky vlády v roku 2009 sa neznížili ani o jediné euro („len“ vzrástol deficit a dlh). Zároveň platí, že Ficova vláda mala oproti svojej predchodkyni za štyri roky vo verejných výdavkoch k dispozícii viac o vyše 25 mld eur (755 mld Sk). Nárast verejných výdavkov 2006 - 2010 na Slovensku bol 35%, priemerne v EÚ za to isté obdobie 18%. Vedel by som uvádzať mnoho čísiel, ktoré svedčia o tom, že napriek tomu sa nielen že mnohé sľuby v sociálnej oblasti nenaplnili, ale ani predtým existujúci štandard nebol zachovaný (riziko chudoby u mnohodetných rodín a osamelých dôchodcov, pomer dôchodkov a platov, rast regionálnych rozdielov a podobne), a to dokonca ani pred krízou. Ale stačí sa opýtať tých takmer 200 tisíc nezamestnaných, ktorí nám za posledný rok a pol pribudli, či si myslia, že sa im nezhoršil sociálny štandard, keď im vláda nebola schopná ani len predĺžiť dobu vyplácania podpory v nezamestnanosti a dnes sú na dávke, ktorá znamená v priemere jednu osminu ich predchádzajúceho príjmu.

Nedá mi nekomentovať ešte jeden Ficov výrok z odpočtu, a to ten v ktorom hrdo vyhlásil, že boli historicky prvá vláda, ktorá sa prihlásila k článku 55 Ústavy, k budovaniu trhového hospodárstva so sociálnym a ekologickým charakterom. K sociálnemu som sa vyjadril vyššie, k ekologickému snáď len toľko – ak je jeho výrazom garážový predaj emisií, pezinská skládka, zrušenie ministerstva životného prostredia, alebo rozparcelovanie Tatier developerom, tak potom áno. Napokon, Igor Rattaj z J&T sa ohľadom posledne menovaného ani netajil spokojnosťou, keď vyhlásil: „Stačilo nám aj menej ...“.

Súhlasím, pán premiér, tak ako bola Vaša vláda trhová a sociálna, tak bola aj ekologická. Od 10 k 5, 5 cez 9. 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!