>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Škodovka nestíha vyrábať, Volkswagen stojí, Fico má prezidenta a nadáva novinárom

Pondelok, 6. 4. 2009

Asi takto by sa stručne dala charakterizovať aktuálna situácia na Slovensku. Mladoboleslavská škodovka zavádza mimoriadne sobotné zmeny, v bratislavskom Volkswagene bola od pondelka 6. apríla výroba na dva týždne (opäť) zastavená. Šrotovné zabralo v Česku, ktoré ho nezaviedlo a z hľadiska podpory našej výroby nezaberá u nás, kde ho vláda zaviedla. Výčitky na adresu českej vlády, že sa vezie ako čierny pasažier pritom neobstoja. Odborníci opakovane poukazujú na to, prečo má šrotovné omnoho viac nevýhod ako výhod. Za najväčšie negatívum považujem deformáciu podnikateľského prostredia, pretože sa selektívne podporuje jeden úzky segment trhu na úkor všetkých ostatných. Vzniká tým aj nebezpečný precedens. Už sa začínajú ozývať aj iní, najnovšie subjekty cestovného ruchu a spoločného stravovania. Krízou sú predsa postihnutí aj oni, nielen predajcovia áut, železnice a lesy.

V plnej nahote sa ukazuje nekompetentnosť a nezodpovednosť vlády Roberta Fica. Situácia vyžadovala a vyžaduje prijímania systémových opatrení ktoré by zlepšovali podnikateľské prostredie pre všetkých zamestnávateľov (zníženie odvodov a daní, zmena zákonníka práce) a zvyšovali kúpyschopný dopyt zo strany všetkých zamestnancov a živnostníkov (zníženie daní a odvodov). Rozpočtové dôsledky takýchto, systémových opatrení sa dali vo výraznej miere eliminovať zastavením plytvania, ktoré zo strany Ficovej vlády nielenže neustalo, ale naopak, akceleruje. Krátkodobé zvýšenie deficitu by síce zníženie daní a odvodov určite prinieslo, ale zároveň by sa vytvorili podmienky na to, aby po skončení krízy mohla ekonomika rýchlo rásť a deficit znížiť.

Aká je realita? Namiesto systémových opatrení neefektívna a škodlivá selektívna podpora niektorých (šrotovné, železnice, štátne lesy) a pokračovanie plytvania rádovo vo výške desiatok miliárd korún (diaľničné mýto, predražené PPP projekty, Tipos, nástenkové tendre, autá, lietadlá, logá atď, atď, atď).

Výsledkom je hroziace riziko rozvratu verejných financií. Robert Fico vie rozdávať, keď je z čoho a chce v tom pokračovať, aj keď už nie je z čoho.

Keby bola politika len o udržiavaní si väčšinovej popularity, tak by bol Robert Fico bezosporu ideálnym politikom. Väčšinovú podporu dokonca dokázal zabezpečiť aj Ivanovi Gašparovičovi, čo bol vzhľadom ku kvalitám pána prezidenta vskutku pozoruhodný výkon.

Zásadným problémom toho všetkého však je, že nie je jedno, akými prostriedkami a za akú cenu si politici udržiavajú väčšinovú podporu voličov. Väčšina sa totiž môže aj mýliť. Platiť však musia všetci.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!