>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Čím horšie, tým lepšie?

Pondelok, 18. 2. 2008

Pred pár dňami zverejnené údaje o rekordnom raste slovenskej ekonomiky (posledný kvartál minulého roka 14,1 percenta) znovu oživili otázku, čím je vlastne úspešný ekonomický rast daný a aká je zásluha vlád, či už terajšej alebo bývalej.

Ak sa pozrieme mechanicky len na čísla, tak tie sa zdajú pomerne jasné. Kým rast v prvom polroku 2006 (teda posledné obdobie Dzurindovej vlády) bol 6,7 percenta, v druhom polroku toho istého roka (a prvom období Ficovej vlády) to už bolo 9,7 percenta, a potom v jednotlivých kvartáloch minulého roka dokonca nárast z 8,3 percenta a prvom až na 14,1 percenta v poslednom štvrťroku.

Taká je realita, vôbec však nesvedčí o tom, že by vláda R. Fica robila rozumnú a zodpovednú hospodársku politiku a tým zabezpečovala takýto vysoký rast. Svedčí to v zásade o jedinom - o veľkej zotrvačnosti, o tom, že dôsledky opatrení v hospodárskej politike sa dostavujú so značným, v mnohých prípadoch aj niekoľkoročným oneskorením. Platí to aj o pozitívnych výsledkoch a dôsledkoch dobrej politiky, aj o negatívnych dôsledkoch zlej politiky. Takže dnešný vysoký ekonomický rast je daný najmä hospodárskou politikou, ktorá sa na Slovensku robila v rokoch 1998 - 2006, najmä v druhej polovici tohto obdobia. Štrukturálne reformy, zlepšovanie podnikateľského prostredia a zvyšovanie miery ekonomickej slobody boli tým najdôležitejším, čo prispelo k dnešným pozitívnym číslam. Pre tých, ktorí tomu neveria, odporúčam skúsiť si odpovedať na jednoduchú otázku: Čím konkrétnym, ktorým konkrétnym opatrením prispela Ficova vláda k vysokému ekonomickému rastu?

A ešte jeden zaujímavý dôkaz veľkej zotrvačnosti. V rokoch 1998 - 2006 sa podľa všetkých domácich aj zahraničných analýz a pozorovaní na Slovensku zlepšovalo podnikateľské prostredie. Od polovice roka 2006, od nástupu Ficovej vlády, sa rovnako jednoznačne zhoršuje. Teda máme rok a pol zhoršujúceho sa podnikateľského prostredia a za ten istý čas nárast dynamiky ekonomického rastu zo 6,7 percenta na 14,1 percenta.

Obávam sa, že ľudia, ktorí sa vyznačujú odbornou nespôsobilosťou a ideologickou obmedzenosťou, si na základe uvedených čísiel môžu myslieť, že čím horšie (podnikateľské prostredie), tým lepšie (ekonomické výsledky). Na vytriezvenie odporúčam Severnú Kóreu.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!