>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Daň z neschopnosti

Nedeľa, 30. 9. 2012

Zrušenie rovnej dane je hotová vec. Zatiaľ je to síce len vládny návrh, avšak pri spôsobe, akým funguje smerácka parlamentná väčšina, je zrušenie už realitou. Napriek tomu, že ide o veľmi hlúpy krok, nepochybujem, že sa nenájde jediný smerácky poslanec, ktorý by porušil stranícku disciplínu.

Dalo by sa uvádzať množstvo faktov a argumentov, prečo je to hlúpy krok. Nateraz postačí konštatovanie, že rušiť niečo, čo funguje a je na prospech prílevu investícií, rastu ekonomiky a rastu zamestnanosti, sa nedá nazvať inak ako hlúpym krokom. Nebudeme prvou ani poslednou krajinou, ktorá rovnú daň zaviedla, budeme však prvou, a možno poslednou, ktorá ju zruší.

Myslím si, že hlavnou príčinou rušenia rovnej dane nie je ideológia, ale číra neschopnosť. Zvýšená daň z príjmu právnických a fyzických osôb a zrušená rovná daň tak budú doslova daňou z neschopnosti. Daňou z neschopnosti Ficovej vlády šetriť, daňou z neschopnosti znížiť deficit verejných financií takým spôsobom, ktorý by neohrozil našu konkurencieschopnosť a rast našej ekonomiky a zamestnanosti.

V roku 2006 Fico mal zrušenie rovnej dane v programe a aj to verejne sľuboval, po nástupe do vlády to neurobil. Pritom mohol, Mečiar so Slotom nikdy rovnú daň nepodporovali. Vtedy to neurobil, pretože nemusel robiť nič. Zdedil rozbehnutú ekonomiku a nielenže nemusel šetriť, mal na rozdávanie viac, ako predpokladal.

Teraz je situácia iná. Radičovej vláda vládla krátko na to, aby dokázala po prvej Ficovej vláde zdedené deficity vyčistiť a keďže jeho druhá vláda nie je schopná šetriť, tak sa dala na zdaňovanie všetkého, čo sa hýbe.

Konsolidačné úsilie Ficovej vlády v budúcom roku musí dosiahnuť asi 1,7 až 1,8 miliardy eur. Zhodou okolností rovnaké konsolidačné úsilie (1,7 miliardy) dosiahla Radičovej vláda v roku 2011. Zásadný rozdiel je však v tom, ako. Kým Radičovej vláda to dosiahla najmä úsporami výdavkov (cca 65 percent) a menej zvyšovaním daní a odvodov (cca 35 percent), opatrenia Ficovej vlády sú len na strane príjmov. Celú (!!!) konsolidáciu ide vláda robiť zvyšovaním daní a odvodov a oslabením 2. piliera. Na zdecimovaní 2. piliera chce vláda ušetriť 716 miliónov eur a doteraz vládou a parlamentom schválené návrhy na zvyšovanie daní a odvodov, vrátane zrušenia rovnej dane, majú priniesť 1,034 miliardy. Spolu 1,75 miliardy eur, z toho ani jeden jediný cent úsporami výdavkov! Treba ešte iné dôkazy o neschopnosti vlády šetriť a vládnuť?

Rovná daň sa stane obeťou neschopnosti Ficovej vlády šetriť a vládnuť tak, aby to neohrozovalo budúcnosť krajiny. Určite nie prvou a obávam sa, že ani nie poslednou.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!