>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Eurošanca, alebo eurohrozba?

Pondelok, 29. 9. 2008

Minulý týždeň bol na Slovensku v znamení eura. V pondelok organizovala vláda a NBS veľkú konferenciu za účasti šéfa ECB Tricheta a eurokomisára Almuniu, v stredu zasadala vláda len k téme eura.

Po rokovaní vlády Róbert Fico obvinil opozíciu z pasivity a kritizoval ju za nepripojenie sa k Deklarácii spoločenskej zhody zaviesť a používať euro v SR. K uvedenej deklarácii by som pánovi premiérovi chcel pripomenúť, že na rokovanie o nej nikoho z opozície nikdy nepozval a vláda sama nedodržiava záväzky, na ktoré sa v tomto dokumente písomne zaviazala. Konkrétne záväzok dodržiavať Pakt rastu a stability. V oblasti znižovania deficitu ho vláda nedodržiava a vo svojich dokumentoch to sama priznáva.

Okrem toho, nemôžeme a nebudeme súhlasiť s kriminalizáciou podnikateľov a obchodníkov, so znovuzavádzaním administratívneho určovania cien, so zavádzaním cenových rád a podobných nezmyslov, ktoré ekonomike, a teda aj ľuďom, v konečnom dôsledku škodia. Spoločenskú zhodu na takýchto veciach s nami Róbert Fico určite nedosiahne.

Na pondelkovú konferenciu nebol pozvaný nikto z opozície, ale ako ukázali výstupy z konferencie, ani nebolo treba. Názory, ktoré opakovane tlmočíme a boli by sme ich určite prezentovali aj na konferencii, keby sme boli pozvaní, predniesli najdôležitejší zahraniční hostia, Trichet a Almunia. Šéf ECB Ficovi pripomenul, že to boli reformy, ktoré naštartovali vysoký ekonomický rast, najmä však zdôraznil, že "teraz viac ako kedykoľvek predtým je nevyhnutné udržať tempo reforiem z minulých rokov, aby sa výhody vyplývajúce z eura mohli naplno prejaviť“. Reformy a pružnejší trh práce ako recept na úspech a rýchlejšie dobiehanie životnej úrovne vyspelých krajín odporúčal aj eurokomisár Almunia.

Áno, páni majú pravdu, ale ak majú pravdu oni, tak je celkom evidentné, že Fico ide v protismere. V reformách nepokračuje a mnohé z nich deformuje. Zhoršenie pružnosti trhu práce, útoky na druhý pilier dôchodkovej reformy, deformovanie zdravotníckej reformy, nesystémové zásahy štátu do cien a regulácie, ale najmä celková nečinnosť a bezradnosť vlády - to nie sú pre Slovensko dobré správy. Euro je šanca, ale s neschopnou a nezodpovednou vládou sa môže zmeniť na hrozbu.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!