>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Ideálny mediátor

Pondelok, 9. 11. 2009

Emisie na slovenský spôsob smrdia. Je to od začiatku zlodejina ako vyšitá. V októbri 2008 zlodejinu posvätila vláda Róberta Fica. Koncom roka 2008 na problém prvýkrát upozornil týždenník Trend, o pár týždňov sme sa téme začali venovať s kolegom Paľom Frešom.

Dlhé mesiace Róbert Fico predaj obhajoval a nás obviňoval z toho, že klameme a zavádzame, pričom ďalšie a ďalšie fakty svedčili o tom, že klamár je on. Keď verejný tlak narastal, začiatkom mája priniesol vtedajší minister Chrbet na vládu návrh na zrušenie zmluvy s garážovou firmou Interblue. Tvrdil, že po dohode s touto firmou. Fico ho za to z vlády vyhodil. Jeho nástupcu, Turského, vyhodil koncom augusta, s veľkou mediálnou pompou odňal ministerstvo koaličnej SNS a poslal na ministerstvo Čaploviča. Vraj upratovať a vyriešiť kauzu emisie. Výsledok? Posúďte sami. Po pár dňoch vo funkcii, začiatkom septembra, Čaplovič vyhlasuje: "Slovensko má rozviazané ruky pre obchodovanie s emisiami do budúcna. Preto môžeme povedať, že Slovenská republika s touto spoločnosťou už nebude obchodovať.“ 

S kolegom Frešom a ďalšími opozičnými poslancami sme sa 29.10.2009 zúčastnili poslaneckého prieskumu na MŽP, kde sme sa dostali k zaujímavej korešpondencii medzi garážovou firmou a ministerstvom. Z nej vyplývajú najmä dve zásadné skutočnosti. Po prvé, že žiadne ruky rozviazané nemáme. Garážová Interblue si chce uplatňovať nárok na ďalších 35 mil. ton emisií (8 mil. ton ešte v roku 2009). A po druhé, už sa nemieni baviť s ministerstvom a ďalšie rokovania je ochotná viesť len prostredníctvom mediátora. Na našu tlačovku a zverejnenie garážovo - ministerskej korešpondencie reagoval 6.11. prostredníctvom svojej neokrôchanej sám Fico. Ako je zvykom, razantne a jasne. Premiér Fico už Interblue nič nedá a rozhodol o tom vraj už dávno. Naozaj zaujímavé, najmä v súvislosti s tým, že zodpovedný za vyriešenie kauzy, štátny tajomník Šebek (Smer) sa v liste spred necelého mesiaca (14.10.) vyjadroval skôr opačne a najmä s ohľadom na to, že zmluvne je pozícia garážovej firmy podľa právnikov silná s Fico s tým nič nenarobí. Alebo je všetko inak? Viete, aký je dobrý mediátor? Taký, ktorý je nezávislý, nesedí ani na jednej strane sporu. A viete, aký je ideálny mediátor, teda taký, ktorý dokáže dopredu zaručiť dohodu v spore? Taký, ktorý sedí na obidvoch stranách. Takže uvidíme. V zásade sú len dve možnosti. Buď Fico zase táral a Interblue sa nabalí na emisiách (alebo sankciách), alebo dôjde k dohode a Fico sa ukáže byť ideálnym mediátorom. 

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!