>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Írsko ako Grécko?

Pondelok, 22. 11. 2010

Minulý týždeň sa svetové ekonomické spravodajstvo nieslo v znamení Írska. Írske banky sú v kritickom stave, ministri financií krajín eurozóny sedeli v utorok v Bruseli nad írskym problémom dlho do noci a vo štvrtok začala v Dubline rokovať spoločná misia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.

Áno, situácia v Írsku je vážna. To mnohým stačí, aby hodili Grécko a Írsko do jedného vreca. Zvlášť sa tešia tí, pre ktorých sú súčasné írske problémy dôkazom krachu neoliberálnej doktríny voľného trhu. Už sa teším na parlamentné výlevy polyhistorov Čaploviča a Číža na túto tému.

Ale Írsko nie je Gréckom. Írsko napriek dnešným vážnym problémom je jedným z najvýraznejších príkladov úspešného prechodu od chudoby a zaostalosti k modernizácii, rozvoju a bohatstvu. V Írsku vzrástol hrubý domáci produkt na obyvateľa medzi rokmi 1970 a 2008 42,5-násobne a podľa tohto kritéria sú na svete len dve krajiny, kde bol nárast vyšší (v Južnej Kórei 74,1-násobne a v Singapure 43,1 násobne).

V súčasnosti Írsko dopláca najmä na to, že nebývalý ekonomický rast, ale aj rast príjmov a životnej úrovne viedol v čase celosvetového boomu k nafúknutiu realitnej a finančnej bubliny v rozmeroch väčších ako kdekoľvek inde. Súviselo to aj s veľkou otvorenosťou a prepojenosťou tejto krajiny na svetové trhy, najmä na trh americký. Krach tejto finančnej a realitnej bubliny priniesol problémy v splácaní úverov a veľké írske banky sa dostali do vážnych problémov. Írska vláda ako jedna z prvých v Európe po začiatku finančnej krízy zaviedla stopercentné a neobmedzené poistenie úverov v bankách štátom, čím preniesla bankové problémy plne na plecia daňových poplatníkov. Očakávaný 32-percentný deficit rozpočtu v tomto roku je tak daný predovšetkým (jednorazovými) nákladmi na záchranu bánk.

Írsky problém je teda na rozdiel od gréckeho spôsobený zlyhaním súkromného sektora, a nie štátu, aj keď aj vláda má na probléme svoj podiel viny. Ale írska ekonomika je v zásade zdravá a konkurencieschopná (vlani prišlo do Írska napriek recesii 30,4 mld. eur priamych zahraničných investícií), írsky verejný dlh nebol vysoký (aj keď dnes výrazne vzrástol, ale najmä kvôli záchrane bánk), írska vláda nikdy neklamala ohľadne verejných financií a deficitov a sama prišla s ambicióznym ozdravným plánom. A nakoniec, kým Grécko o pomoc pred pár mesiacmi žiadalo, Írsko sa pomoci bráni.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!