>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Klamú, lebo sa boja

Pondelok, 6. 8. 2012

Tak sme sa minulý týždeň od Roberta Fica dozvedeli, že bývalou vládou schválený rozpočet je zdrapom papiera a Peter Kažimír nám vysvetlil, koľko a prečo nám chýba peňazí a ako za všetko môže bývalá vláda. Klamú, lebo sa boja.

Po prvé, umelo nafúkli odhad deficitu. Odhadujú ho na 5,3 percenta HDP, pričom o necelé dva týždne starší odhad MMF je 4,4 percenta. Viem ukázať na konkrétne položky, v ktorých to urobili. Za mnohé dva príklady. Výdavky FNM zvýšili o 58 miliónov eur, napriek tomu, že nechcú privatizovať, a teda ušetria rozpočtované peniaze napr. na privatizačných poradcov. Samosprávy mali vlani prebytok 30 miliónov, teraz sa však predpokladá, že budú mať v tomto roku deficit 96 miliónov, aj keď s rozpočtom súhlasili a zvyšoval sa im.

Mimochodom, čo by sme my boli v roku 2010 dali za to, keby sme dedili po Ficovi deficit okolo piatich percent.
Po druhé, opäť obmedzujú transparentnosť a nezávislosť daňových prognóz a už stihli dokonca porušiť aj ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Podľa neho majú byť výsledky prognózy daňového výboru zverejnené do konca júna. Hoci výbor sedel 15. júna, ministerstvo financií jeho výsledky zverejnilo až 27. júla.

Po tretie, nebyť účelového skreslenia prognózy deficitu, tak sa vývoj verejných financií len málo odlišuje od rozpočtu predpokladaného. Pri niektorých daniach došlo k výpadku príjmov, pri iných sú zase príjmy vyššie ako predpokladal rozpočet. Tak je to vždy, každý rok. Len päť najvýznamnejších faktorov s pozitívnym vplyvom na rozpočet, ktoré uznáva aj terajšie vedenie MF, pokrýva celý výpadok daňových príjmov.

Komunikačno-mediálne manévre a manipulácie Ficovej vlády okolo zlého stavu verejných financií svedčia o jedinom. Boja sa. Boja sa, pretože nevedia vládnuť, boja sa zodpovednosti, boja sa vlastnej neschopnosti. A tak klamú a obviňujú z neschopnosti predchodcov. Mimochodom, za rok 2011, počas jediného celého roka vládnutia predchádzajúcej vlády, sme dosiahli tretie najvýraznejšie zníženie deficitu v eurozóne a štvrté v EU27.

Na tomto mieste som už písal o tom, že Fico bude v skutočnosti vládnuť až teraz. Vládnuť v zmysle reálne ovplyvňovať smerovanie krajiny, prijímať potrebné, aj nepopulárne opatrenia. Počas svojej prvej vlády to robiť nemusel, pretože mal dostatok peňazí na to, aby v zásade nerobil nič. Prvého dva a pol roka z rekordného ekonomického rastu, posledný rok a pol z rekordného zadlžovania krajiny. Teraz sú však časy iné, rekordný rast je minulosťou a ďalšiemu zadlžovaniu bránia domáce aj európske pravidlá.

Sám som bol zvedavý, ako sa tejto úlohy a novej situácie Fico a jeho vláda, najmä jeho minister financií Kažimír, zhostia. Čas plynie a všetko nasvedčuje tomu, že zle. Starého psa novým kúskom nenaučíš.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!