>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Našťastie

Pondelok, 8. 6. 2009

V poslednom čase sa množia úvahy o tom, ako sa zo sebavedomého tatranského tigra stáva bezbranný kocúrik. A čísla, žiaľ, takýmto úvahám nahrávajú. Slovensko zažíva zrejme jeden z najvyšších prepadov ekonomiky spomedzi európskych krajín. Vyše desaťpercentný rast v roku 2007 a mínus 5,6 % v prvom štvrťroku je naozaj zlý vývoj. Je síce do značnej miery zapríčinený krízou, problémom však je, že vláda je bezradná a nekoná, prípadne koná opačne, ako by mala. Príkladom nie je len nečinnosť v oblasti verejných financií, ale aj narastajúca korupcia a plytvanie.

Nič neilustruje toto smutné konštatovanie lepšie, ako udalosti okolo predaja emisií a výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Kým Česko a Ukrajina predávali emisie japonskej vláde za cenu 10 eur/tonu a Maďarsko belgickej a španielskej vláde za 13,5 eura/tonu, slovenské ministerstvo predalo emisie pokútnej garážovej firme za 4,9 eura/tonu. Vláda tento predaj posvätila a premiér Fico ho naďalej bráni napriek tomu, že jeho argumenty už vyvrátili vyjednávači českej aj maďarskej vlády a naposledy dokonca aj exminister Bursík.

Nová jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach je podobný príklad. Dohoda medzi slovenským štátnym JAVYS-om a českým ČEZ-om už bola podpísaná a napriek tomu, že pôjde o investíciu vo výške 4 až 6 mld. eur, neuskutočnil sa žiadny tender.

V podobnom režime, s 51-percentným podielom štátu a 49-percentným podielom zahraničných investorov, idú stavať jadrové elektrárne aj Bulhari v Belene a Rumuni v Cernavode. Na rozdiel od slovenskej vlády však aj bulharská, aj rumunská vláda medzinárodný tender robili. Bulharská vláda robila dva tendre, na dodávateľa technológií a na hlavného partnera, rumunská vláda tender na hlavného partnera. Na týchto tendroch sa zúčastnili najväčšie svetové energetické koncerny, čo dáva záruku efektívneho riešenia. Na rozdiel od Slovenska.

Pred pár dňami zverejnila Transparency International výsledky najnovšieho prieskumu vnímania korupcie vo svete. Hodnotených bolo 69 krajín, známky sú od 1 do 5 ako v škole (1 = žiadna korupcia, 5 = extrémna korupcia). Najlepšie dopadol Singapur (2,2), z európskych krajín Dánsko (2,4). Česi mali 3,4, Maďari 3,8, Rumuni a Bulhari zhodne 4,0. Najhoršie spomedzi všetkých hodnotených krajín vyšla Ukrajina so známkou 4,3. Áno, tá Ukrajina, ktorá predávala emisie japonskej vláde za dvojnásobne vyššiu cenu ako my, to Rumunsko a to Bulharsko, ktoré na rozdiel od Slovenska robili na jadrové elektrárne medzinárodné tendre. Slovensko hodnotené nebolo. Našťastie.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!