>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Nemenovaný renomovaný živnostník

Pondelok, 11. 4. 2011

V médiách sa v súvislosti s odvodovou reformou a jej údajnými negatívnymi dôsledkami na živnostníkov rozpútala doslova hystéria. Bojovníkov je veľa, najostrejšie však na ňu útočí nemenovaný renomovaný komentátor nemenovaného mienkotvorného denníka. Jeho komentáre na túto tému sa len tak hemžia expresívnymi výrazmi, neraz z medicínskeho, ba dokonca aj z psychiatrického prostredia. Volá ošetrovateľov, píše, že "takzvaná odvodová reforma sublimovala z triedneho boja proti živnostníkom na vyhladzovaciu vojnu“. Netají, že to, čo ho najviac rozrušilo a najviac mu prekáža, je změna v paušálnych výdavkoch, ktoré sa po novom budú dať uplatniť len do limitu dvesto eur mesačne. Táto zmena je podľa neho "intelektuálny Bangladéš a účtovnícky fachidiotizmus“.

Takže, ako sa v skutočnosti veci majú? V novom systéme zaplatia SZČO na daniach a odvodoch menej ako pred reformou, rozdiel je asi 10 miliónov eur. Samozrejme, že to neznamená, že všetci zaplatia menej. Vnútri tejto veľmi heterogénnej skupiny ľudí budú takí, ktorí zaplatia viac, aj takí, ktorí zaplatia menej. Platí však, že tých, ktorí získajú, bude viac ako tých, ktorí stratia. A platí tiež, že najviac stratia formálni, kvázi živnostníci s vysokými príjmami a takmer žiadnymi nákladmi, ktorí len využívali deformácie systému. Napríklad mnohí novinári. Do vlaňajšieho roka neplatili vôbec sociálne poistenie (umožňoval to autorský zákon), nemajú takmer žiadne reálne náklady a používali 40-percentné paušálne výdavky na všetky príjmy bez obmedzenia a základ na zdravotné poistenie si vydelili koeficientom 2,14. Toto všetko teraz padá.

Takže prečo nemenovaný renomovaný živnostník vo svojich komentároch tak kričí? Skúsme odhadnúť, ako odvodová reforma zmení jeho daňovo-odvodové zaťaženie. Neviem, či je SZČO, ale risknem to, predpokladám, že áno. Predpokladám, že zarába najmenej 3 000 eur mesačne (asi zarába viac, je pracovitý, píše pre viacero titulov a má naozaj široký záber). Ak sú moje predpoklady správne, tak jeho daňové a odvodové zaťaženie sa zmení takto: V roku 2010 platil 380 eur, v roku 2011 zaplatí 621 a v roku 2012 zaplatí 1 094 eur.

Na porovnanie, skutočnému živnostníkovi s príjmom 3 000 eur mesačne odvody a dane nemusia vzrásť vôbec (má reálne náklady a po novom môže využiť 100-percentné odpisy), nášmu nabrúsenému stúpnu za dva roky o 188 percent. Nečudujem sa, že sa mu to nepáči, len by bolo dobre, aby čitatelia jeho komentárov vedeli, že pri písaní o tejto téme má konflikt záujmov ako vyšitý.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!