>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Novinárska bieda

Pondelok, 11. 7. 2011

Vláda Ivety Radičovej má za sebou prvý rok fungovania. Pôvodne som si myslel, že svoj stĺpček budem venovať tejto téme a ponúknem vám môj pohľad na to, čo sa podarilo a čo nie.

Potom som si všimol v sobotňajšom vydaní mienkotvorného slovenského denníka celostránkový rozhovor s Ivetou Radičovou a taký istý s Robertom Ficom na túto tému a hoci noviny takmer nečítam, urobil som výnimku. Na titulke ma totiž zaujalo avízo na Ficov rozhovor: „Keby som bol premiér, je lacnejšie."

Vravím si, skvelá príležitosť pripomenúť, akým spôsobom Fico udržiaval nižšie ceny plynu a v konečnom dôsledku vďaka tejto jeho politike ľudia zaplatili a zaplatia omnoho viac. Po prečítaní rozhovoru však mením tému. Fico ma nezaujal, podal štandardný výkon. Čo ma však zarazilo, bol výkon novinárov, ktorí tento rozhovor viedli. Málokedy s Ficom súhlasím, teraz sa však stotožňujem s jeho výhradou, že boli nepripravení. Dodávam, že neuveriteľne nepripravení.

Fico do omrzenia opakuje stále tie isté mantry a dalo sa teda predpokladať, že každú zmienku o korupcii za jeho vlády odbije kurzovou stratou pri privatizácii SPP, bude hovoriť o vysokom ekonomickom raste za jeho vlády a o zdražovaní, poklese reálnych miezd a raste zadlženosti za vlády Radičovej.

Keby si novinári, ktorí rozhovor viedli, naštudovali problematiku aspoň minimálne, museli by vedieť všetky tieto jeho tvrdenia hravo vyvrátiť. Kurzová strata je nezmysel a nie je to žiadna kauza. Vysvetľoval som to x-krát a ak už niekto nie je schopný pochopiť vecné argumenty, stačí sa Fica opýtať, prečo potom nezahedgeoval eurofondy, keď bol premiérom. Len za roky 2006 až 2008 sme mohli mať o desiatky miliárd korún viac, ako sme mali.

Vysoký ekonomický rast v prvých rokoch Ficovej vlády bol výsledkom reforiem, ktoré Fico tak kritizoval, a nie jeho politiky. A presne tak je to aj so zadlžovaním. Áno, dlh na obyvateľa rastie aj za tejto vlády, avšak práve z toho dôvodu, v akom žalostnom stave zanechal verejné financie Fico a jeho vláda. Z dôvodu, že miera plytvania a rozkrádania za jeho vlády nadobudla rozmery, aké tu neboli nikdy, ani za Mečiara.

Najviac ma však na celom rozhovore zarazil jeho úvod. Hneď v prvej otázke kladú novinári do pomeru kauzy nástenkového tendra, emisie a mýtny tender a na druhej strane kauzu budovy pre daniarov, s tým, že predsa len za tejto vlády je to kauza menšia. Neuveriteľné! Ak je budova pre daniarov niečou kauzou, tak kauzou Roberta Fica a jeho vlády. Vtedy došlo k podpisu predraženého prenájmu v rozpore so zákonom a s verejným záujmom. Ako kauzu SDKÚ ju interpretoval Fico a tohto videnia kauzy sa chytili a stále sa jej držia tí novinári, ktorí sa riadia zásadou „za žiadnych okolností si nenechať pokaziť pekný príbeh faktami".



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!