>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

O predvídavosti a idiotoch

Pondelok, 10. 11. 2008

Keď zvolal Robert Fico 20. septembra tohto roku mimoriadne zasadnutie vlády s jedinou témou – svetová finančná kríza a jej dopad na slovenskú ekonomiku - sršalo to akčnosťou a predvídavosťou. Posúďte sami, ešte 17. 9., teda tri dni predtým, minister financií tvrdil: "Zatiaľ neplánujeme prehodnotiť prognózy rastu ekonomiky, ani znížiť odhad daňových príjmov. V našich prognózach sú zahrnuté aj prípadné problémy, ktoré môžu vo svetovej ekonomike nastať.“ A s Počiatkovým optimizmom vtedy súhlasila aj NBS. V Amerike už síce bolo po páde Lehman Brothers a americká vláda už situáciu riešila, ale európske vlády v tom čase ešte sladko spali. Ale náš premiér nie, ten už vedel, aká bije. Neprajníci síce čosi kuvikali o tom, že nie je náhoda, že mimoriadnu vládu náhle zvolal v tú istú sobotu, keď sa konala programová konferencia SDKÚ-DS, a že zneužíva finančnú krízu na zopakovanie útoku proti druhému pilieru, ale čo už s neprajnými a zaujatými idiotmi.  

Celý problém je podľa mňa v tom, že idioti nie sú len v médiách, ale aj vo Ficovej vláde. Keby boli všetci členovia vlády takí predvídaví a akční ako jej predseda, kde sme už dnes mohli byť!

Ale nie sú, a on sám nemôže stíhať všetko. Ako inak sa dá odôvodniť, že štátny rozpočet, ktorý schvaľovala vláda 15. 10., teda takmer mesiac po mimoriadnej vláde, neobsahuje žiadnu revíziu prognózy rastu ani daňových a iných príjmov? Ako inak sa dá pochopiť, že balíček opatrení proti svetovej kríze vláda prijala až 6. 11., teda viac ako mesiac a pol po mimoriadnom rokovaní vlády? Iste uznáte, že vymyslieť 26 opatrení za 47 dní nie je veľký výkon. A to hovorím len o čase, nie o obsahu. Ja si to vysvetľujem len Počiatkovou a Jahnátkovou neschopnosťou, predseda vlády robí, čo môže. Dokonca robí viac, ako by mal a musel. Nielenže odhaľuje idiotov v médiách, ale preberá na plecia vlády (a teda pri tých neschopákoch hlavne na plecia svoje) aj kontrolu a určovanie cien. A jeho neschopní ministri ho ani neupozornia, že opatrenie č. 22 vzhľadom na ceny elektriny, plynu a tepla chce vláda napĺňať tak, že bude "dôsledne uplatňovať kompetencie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví“. Neupozornia ho na to, že v ten istý deň (6. 11.) parlament schválil vládny návrh zákona, podľa ktorého bude ceny týchto komodít určovať de facto vláda a nie predmetný úrad. Nie som si istý, či z neho nechceli urobiť idiota. Predsa len, kolektív by mal držať pokope.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!