>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

O sabotáži a kamufláži

Pondelok, 27. 10. 2008

Keď prišla SDKÚ-DS začiatkom októbra s návrhom na ústavný zákon o vyrovnanom rozpočte od roku 2011, Róbert Fico to označil za sabotáž. O niekoľko dní neskôr vláda pod jeho vedením schválila návrh rozpočtu na rok 2009 s výhľadom na ďalšie dva roky, v ktorom predpokladá v roku 2011 nulový deficit, teda vyrovnaný rozpočet. Fico navyše vyhlásil, že tento rozpočet je doteraz najsociálnejší a najúspornejší. Mohlo by sa teda zdať, že medzi opozíciou a koalíciou panuje zhoda a Fico si len šliape po jazyku, pretože nechce opozíciu pustiť do žiadnej aktivity a iniciatívy.

To by bola tá lepšia alternatíva. Analýza rozpočtu, ako aj ďalších krokov vlády však svedčí o tom, že je to len kamufláž. Fico chce vládnuť aj po roku 2010 a nechce sa nechať žiadnym spôsobom obmedzovať v nezodpovednej politike podľa hesla "po nás potopa“. Rozpočet na budúci rok je postavený na vode, 10 mld. Sk vláda získa vyhnaním 150-tisíc ľudí z druhého piliera a 7 mld. Sk príjmami z predaja majetku. Väčšina z týchto 17 mld. Sk sa pritom nemôže započítavať do príjmov pre účely výpočtu deficitu (pretože ide o jednorazové príjmy). Keďže tohtoročný plánovaný deficit je 2,2 % a budúcoročný bude po očistený o jednorazové príjmy nie 1,7 %, ako tvrdí vláda, ale 2,1 - 2,2 %, nedá sa hovoriť ani o úspornom rozpočte, ale ani o plnení záväzkov z Paktu rastu a stability.

Príkladov nehospodárnosti je v rozpočte, ale aj v činnosti vlády neúrekom. Vláda chcela v minulom roku znížiť počet štátnych zamestnancov o 20 %, výsledok bol žalostný, na budúci rok rozpočet počíta s nárastom úradníkov o 558. Zmanipulovaný tender na diaľničné mýto nás bude stáť o 10 mld. Sk viac. Narýchlo, netransparentne a nesúťažne pripravovaný diaľničný PPP projekt hrozí dokonca desiatkami miliárd nákladov navyše, ktoré budú musieť v budúcnosti zaplatiť daňoví poplatníci.

Už naši predkovia vedeli, že keď hrozia zlé časy, treba šetriť. Vláda nielenže nešetrí, ale vyháňa ľudí z druhého piliera a ide míňať ich a nimi našetrené miliardy. Vláda nielenže nehospodárne míňa to, čo máme nahospodárené na horšie časy, ale vytvára nové dlhy, ktoré tie ťažké časy urobia ešte horšími.

Ak tu niečo pripomína sabotáž, tak je to politika Róberta Fica a jeho vlády. Úspešné kamuflovanie jeho nekompetentnosti a nezodpovednosti môže ľahko viesť k sabotáži našej úspešnej budúcnosti.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!