>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Otec Robert, matka Iveta

Pondelok, 2. 8. 2010

Predstavme si rodinu. Rodičia a dve deti. Obaja pracujú a spolu zarábajú tisíc eur mesačne. Nastavili si rodinný rozpočet na dvanásťtisíc ročne a všetko by bolo ako má byť, ale hneď začiatkom roka príde otec Robert o prácu a poberá len podporu v nezamestnanosti. O rodinný rozpočet sa stará otec a ten napriek výpadku príjmov vôbec nezníži výdavky, rodina ďalej nakupuje tak ako predtým, na jar si doprajú každoročnú lyžovačku, otec chodí s kamarátmi na pivo, deťom sa vypláca nezmenené vreckové. Keďže peniaze chýbajú, musia si požičiavať.

Po čase im už nikto nechce požičať a majú problém aj vracať staré pôžičky. Matka Iveta sa na to už nemôže pozerať a po pol roku odoberie rodinný rozpočet z rúk otca a začne škrtať a šetriť. Nespokojný otec zvolá rodinu a začne matku kritizovať, že chce šetriť na nich, členoch rodiny a on s tým nesúhlasí. Navyše na to ani nevidí dôvod, pretože rodinné výdavky v polovici roka, kedy mu bol odobratý rodinný rozpočet, boli presne podľa tohto rozpočtu a on teda neminul viac ako polovicu ročne plánovanej sumy. Matka len neveriaco krúti hlavou, prváčka Anička zahlási, že chce novú Barbinu a štvrták Miško sa opýta, či nebude problém v tom, že ocko už pol roka nechodí ráno do roboty.

Ak sa vám zdá správanie otca absurdné, tak naozaj je, ak sa vám zdá povedomé, tak máte taktiež pravdu. Presne takto ako otec v našom príbehu sa správa bývalý premiér a dnešný opozičný podpredseda parlamentu Fico. Vyčíta novej vláde, že chce šetriť na ľuďoch, tvári sa začudovane ako Alica v krajine zázrakov a tvrdí: "Štátny rozpočet nebol ani na polovicu minutý, keď sme odovzdávali vládu. Zaujímavé je vyjadrenie ministra financií, že treba ušetriť 1,6 miliárd eur.“

Áno, výdavky štátneho rozpočtu boli minuté asi na polovicu, v tom má Fico pravdu presne tak ako v tom má pravdu otec Robert ohľadom rodinného rozpočtu v našom príbehu. Problém je však v tom, že sa zúfalo neplnia príjmy a napriek ich prepadu (len na daniach a odvodoch prepad 1 miliardy eur oproti Počiatkovmu rozpočtu) sa Ficova vláda správala ešte horšie ako otec v našom príbehu. Najlepšie to dokumentuje porovnanie českého a slovenského rozpočtu v prvom polroku tohto roka. Výdavky v Česku sa takmer nezvýšili (+1 %), výdavky slovenského rozpočtu sa zvýšili o 15 %.

Takže milý ocko, darmo sa čuduješ a rozčuľuješ, mamička musí šetriť a škrtať. O to viac, o čo menej si šetril ty. Pochopil to aj tvoj štvrták Miško, tak si ponamáhaj hlavičku aj ty. A skús to potom vysvetliť aj Aničke.

 

 

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!