>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Rozpočet 2014 - Fico for President

Pondelok, 26. 8. 2013

Aké správy nám minister Kažimír poslal v návrhu rozpočtu na roky 2014 až 2016?

Prvá správa – nevieme konsolidovať, ideme zmäkčovať. Tohtoročný deficit nebude 2,94, ale 3,04 percenta. Budúcoročný deficit nedosiahne 2,6 ale 2,9 percenta.

Druhá správa – nevieme dosiahnuť ani tie zmäkčené ciele. Rozpočet je predložený s deficitom 3,83, a nie 2,9 percenta ako je nový, zmäkčený cieľ na rok 2014. V dokumente sa to priznáva a avizuje sa, že prídu ďalšie dodatočné opatrenia za vyše 700 miliónov eur, a to najmä v oblasti zefektívnenia činnosti verejnej správy a v boji proti daňovým únikom. Na papieri to vyzerá pekne, doterajšie skúsenosti s vládami Roberta Fica však veľa dôvodov na optimizmus nedávajú.

Správa tretia – kamuflujeme. Ak by sa aj potrebných 700 miliónov eur podarilo ušetriť (o čom pochybujem), v predloženom rozpočte sú ďalšie míny a rozbušky. Napríklad nulové zadlžovanie nemocníc, pričom teraz sa zadlžujú a rozpočet predpokladá, že štát zaplatí za svojich poistencov menej o 80 miliónov eur ako v tomto roku. Alebo mimoriadne dividendy, ktoré sú podfukom, pretože znižujú čistú hodnotu štátneho majetku. Do tretice hospodárenie samospráv, ktoré je nereálne rozpočtované už v tomto roku a pokračuje sa v tom aj v roku budúcom. Zaujímavá položka sa nachádza v príjmoch rozpočtu na rok 2015. Štát chce získať miliardu eur z privatizácie, ale keďže Ficova vláda neprivatizuje, tak to kamufluje termínom „príjmy z predaja aktív štátu“.

Správa štvrtá – zadlžujeme. Spomaľovanie znižovania deficitu znamená rýchlejší rast verejného dlhu. V roku 2014 to znamená jeho nárast na 56,9 % HDP oproti pôvodným 56,3.

Piata správa – našou hlavnou prioritou sú prezidentské voľby, nie zdravé, udržateľné verejné financie. Všetko nasvedčuje tomu, že cieľom je kamuflovať veci tak, aby sa neschopnosť ozdravovať verejné financie prevalila až po úspešnej prezidentskej kandidatúre Roberta Fica. Svedčí o tom aj skutočnosť, že vláda v roku 2014, teda v druhom celom roku svojho mandátu, predpokladá zníženie deficitu o úbohých 0,14 percenta (z 3,04 v roku 2013 na 2,9) a ešte ani to nevie, ako. Ani prísnejšia metodika ESA2010, ktorá odhalí mnohé dnešné rozpočtové podfuky a kamufláže, nemusí premiérove prezidentské ambície ohroziť. Bude sa ňou síce posudzovať už rok 2013, ale až na jeseň 2014.

Správa šiesta – po nás potopa.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!