>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Saltá na kolenách

Pondelok, 27. 4. 2009

Predseda vlády predviedol v kauze nástenkového tendra také názorové saltá, že z Úradu vlády sa pokojne môže presunúť priamo do cirkusu Humberto. Posúďte sami. Najskôr po zverejnení škandalózneho tendra nereaguje, potom vyhlási, že konať bude, ak kontrolné orgány (ÚVO, NKÚ) potvrdia, že tender nebol v poriadku. Keď sa po mesiacoch vajatania predseda ÚVO vyjadrí, že tender v poriadku nebol, vyzve ministra Janušeka na rezignáciu. Zároveň však akceptuje Slotovu nomináciu na ministra na človeka, ktorý predmetný tender opakovane verejne obhajoval na tlačovke aj na poslaneckom prieskume a s najväčšou pravdepodobnosťou ho aj pripravoval, napriek tomu, že to nebolo v jeho kompetencii. Pritom v stanovisku ÚVO, na základe ktorého Fico Janušeka prinútil odísť, sa uvádza, že by sa mali vyvodiť dôsledky voči úradníkom, ktorí tender pripravovali. Fico vyvodzuje dôsledky tak, že vinníka predloží prezidentovi na vymenovanie za ministra.

Fraška sa však zďaleka nekončí. V piatok 17. 4. podáva opozícia v parlamente návrh na odvolanie nového ministra Štefanova. Schôdza je zvolaná na utorok 21. 4. večer a v ten istý deň k tejto téme zasadá vláda a vyjadruje sa jej predseda. Najskôr vláda pod jeho vedením vyjadrí nesúhlas s návrhom na odvolanie ministra, pričom v odôvodnení tohto nesúhlasu obhajuje korektnosť tendra, pretože tvrdí, že argumenty opozície sú nepravdivé a nesprávne. Na tlačovej konferencii v ten istý deň predseda vlády agresívne zaútočí na opozíciu za jej snahu odvolať ministra. Nazve ju falošnou, protislovenskou, protiľudovou a protištátnou. V utorok večer koaličná väčšina ministra potvrdí vo funkcii.

Len o dva dni neskôr, vo štvrtok 23. 4., predseda vlády zvolá mimoriadne zasadnutie vlády, na ktorom nechá schváliť uznesenie, ktoré prikazuje novému ministrovi predmetný tender zrušiť. Inak ho z vlády vyhodí. Vraj sa tak rozhodol na základe listu, ktorý dostal vo štvrtok z Bruselu. Rozhodol sa len na základe listu, bez toho, aby s ministrom Štefanovom, ktorý bol v ten deň práve v Bruseli, vôbec hovoril.

Všimnite si jednu vec. Róbert Fico sa v tejto kauze nerozhodoval podľa vlastného posúdenia a vyhodnotenia predmetnej veci, ale výlučne podľa názorov a návrhov iných - najskôr ÚVO, potom Slotu a nakoniec Bruselu.

Takže tak. Náš silný, hrdý a tvrdý premiér, ktorý sa opakovane bil do pŕs, že on nebude robiť kolenačkovú politiku ani voči Washingtonu, ani voči Bruselu, nám dáko zmäkol. Ale aj tak je výnimočný. Robiť saltá na kolenách som ešte nikoho iného nevidel.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!