>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Singapur? Very poor!

Pondelok, 6. 2. 2012

V stredu 1. februára 2012 sme vo vláde prerokúvali správu o stave podnikateľského prostredia v Slovenskej republike z dielne ministerstva hospodárstva. Každý ekonomicky gramotný človek chápe, že kvalitné podnikateľské prostredie je nevyhnutným predpokladom rastu konkurencieschopnosti, rastu ekonomiky, rastu zamestnanosti, a tým aj rastu kvality života a životnej úrovne. Teda zásadne dôležitá vec, o čom nakoniec svedčí aj to, že skvalitňovanie podnikateľského prostredia bolo jednou z hlavných priorít vlády Ivety Radičovej.

Nemali sme síce štyri roky, ako sme pôvodne predpokladali, ale aj za rok a pol sa dá urobiť pomerne veľa. Aké sú teda výsledky? Správa ministerstva hospodárstva, teda ministerstva, ktorého hlavnou prioritou a pracovnou náplňou by malo byť zlepšovanie podnikateľského prostredia, je smutným čítaním. Vo všetkých najnovších relevantných svetových rebríčkoch sa naša pozícia zhoršila. V rebríčku Svetovej banky Doing business sme spadli zo 43. na 48. miesto, v Globálnom indexe konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra zo 60. na 69. miesto a podľa Indexu ekonomickej slobody Heritage Foundation z 37. na 51. miesto. Samotný materiál ministerstva hospodárstva tvrdí, že to nie je preto, že by sme sa zhoršovali, len iní sa zlepšujú. Pekná útecha, ďakujem pekne.

Aktuálne sa podnikateľské prostredie nezlepšuje ani podľa našich podnikateľov. Podnikateľská aliancia Slovenska zaznamenáva kvartálny index podnikateľského prostredia, ktorého aktuálna hodnota klesla oproti predchádzajúcemu štvrťroku najmä z dôvodu nestabilnej politickej situácie po páde vlády na jeseň. A to ešte nevieme, čo bude po voľbách.

Zaujímavý je aj odpočet opatrení, ktoré sa za súčasnej vlády splnili a ktoré zlepšujú podnikateľské prostredie. Celkovo ministerstvo hospodárstva identifikovalo 28 takýchto opatrení. Aká je bilancia jednotlivých rezortov? Ministerstvo financií 13, ministerstvo vnútra 4, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny 3 a ministerstvo hospodárstva 1. Ak k tomu pripočítame skutočnosť, že najmä vinou nezvládnutej regulácie cien dnes slovenské firmy platia za elektrinu o 29 až 36 percent viac, ako je európsky priemer a od nového roka došlo k rastu cien elektriny pre malé podniky až o 20 percent, tak môžeme konštatovať, že ministerstvo hospodárstva vo svojej najdôležitejšej úlohe zlyhalo.

Marketing je pekná vec, ale keď je produkt nanič, tak to skôr či neskôr praskne. Bez ohľadu na to, či ide o politickú stranu, jogurt, alebo projekt zlepšovania podnikateľského prostredia. Takže projekt Singapur? Zatiaľ very, very poor!

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!