>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Slovensko je v rukách Roberta Fica

Pondelok, 19. 3. 2012

Slovensko sa vydalo do rúk Roberta Fica. Taký je najdôležitejší výsledok volieb. Tak, ako v Maďarsku nevládne Fidesz, ale Viktor Orbán, tak aj na Slovensku nebude vládnuť Smer, ale Robert Fico. Je dôležité uvedomiť si to, pretože práve táto skutočnosť bude najvýznamnejším spôsobom ovplyvňovať to, akou cestou sa Slovensko vydá. Závisí len od Roberta Fica, aká cesta to bude.

Situácia je totiž celkom iná, ako bola v roku 2006, keď začal Fico vládnuť prvýkrát. Po prvé, Fico je dnes neporovnateľne silnejší. Nielen preto, že vládne sám, ale najmä preto, aké sú dôvody, že vládne sám. Úplne zničil bývalých spojencov a zároveň sa výrazne oslabili jeho stredopraví oponenti a posilnil on sám. A to všetko napriek tomu, akým spôsobom v minulosti vládol, napriek tomu, čo všetko vyšlo najavo, napriek hlasu podobnému jeho, napriek jeho obľube kokakoly, napriek výsledkom jeho vládnutia. Toto mu nepochybne dáva v Smere neotrasiteľnú pozíciu, v Európe porovnateľnú len s Viktorom Orbánom.

Po druhé, situácia je iná v tom, že v rokoch 2006 – 2010 nebolo nevyhnutné prijímať rozhodnutia o smerovaní krajiny. Stačilo nerobiť nič a popularitu si udržiavať najskôr príjmami, ktoré priniesol dzurindovými reformami naštartovaný rekordný rast a neskôr, počas krízy, zase príjmami z rekordného zadlžovania krajiny. Skúste si spomenúť na jedinú reformu z rokov 2006 – 2010. Okrem zotrvačného dokončenia zavedenia eura a vstupu do Schengenu - nič. Dnes už Robert Fico s ničnerobením a so zotrvačnosťou nevystačí, rast je nízky a deficitnému financovaniu urobili prietrž prísne domáce aj európske pravidlá.

Robert Fico bude musieť určiť smer. Bude mať obrovskú moc, ale ešte väčšiu zodpovednosť. Ak bude chcieť, bude môcť urobiť potrebné zmeny a reformy ľahšie a rýchlejšie, ako ktokoľvek pred ním či po ňom. Záležať bude len a len na ňom samom.

Takmer zázračná povolebná premena Roberta Fica na pokorného, umierneného a konsenzuálneho politika by mohla indikovať, že sa poučil nielen z minulosti, ale aj z chýb Viktora Orbána a z jeho nezvládnutia veľkej moci a zodpovednosti. Uvidíme. Hlavná skúška bude spočívať v tom, čo bude pre neho dôležitejšie – zmeny a reformy potrebné pre úspešnú budúcnosť Slovenska, alebo vlastná popularita.

Doteraz ovplyvňovali zásadným spôsobom smerovanie Slovenska len dvaja ľudia – Vladimír Mečiar a Mikuláš Dzurinda. Teraz sa k nim pridá tretí. Akým smerom? 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!