>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Smer sociálny štát

Pondelok, 6. 7. 2009

Sociálny štát je vraj to podstatné, čo odlišuje zlú pravicu od dobrej ľavice. Aspoň podľa premiéra Fica, ktorý túto obohratú pesničku použil dokonca aj pri úbohej snahe o protiútok po tom, ako sme zverejnili skrátenú inventúru bašovania jeho vlády na stránke www.ukradli.sk. Naozaj smiešne trápne, obhajovať nástenkový antitender a emisnú krádež a ako hlavný argument používať demagógiu typu: zlá pravica ľuďom brala a dobrá smerácka ľavica im dáva.

Skúsme sa teda pozrieť, aká je realita. Fico zrušil dvadsaťkorunáčky v zdravotníctve a vytvoril dojem, že ľuďom pomohol. Fakty? Kým v roku 2005 zaplatili ľudia na Slovensku priamo zo svojho vrecka za lieky a zdravotnícke služby 20 mld. Sk, v roku 2009 to bude podľa ministerstva financií až 35 mld. Sk. Čítate dobre, v tomto roku, počas tretieho roka vládnutia Ficovej sociálnej vlády o 75 % viac ako počas roka, keď platili Zajacove dvadsaťkorunáčky a iné poplatky.

Iný príklad. Pred pol rokom, 22. 12. 2008, Fico hrdo vyhlasoval: "Chceme udržať zamestnanosť za každú cenu.“ Ubehol polrok a v evidencii úradov práce pribudlo viac ako 100-tisíc nezamestnaných. Čo robí sociálna vláda R. Fica? Rozkráda naše spoločné peniaze cez diaľničné mýta, nástenkové tendre a emisné kšefty a zvysoka kašle na to, aký osud postihne desaťtisíce nezamestnaných a ich rodiny. Ak si myslíte, že je to prisilné tvrdenie, skúste čítať ďalej a vžiť sa do situácie týchto ľudí. Podpora v nezamestnanosti je polovica hrubej mzdy, čo je dnes v priemere asi 8700 Sk (290 eur). Po strate zamestnania poberajú ľudia tento príjem pol roka. Potom sa prepadávajú do sociálnej siete a poberajú dávku v hmotnej núdzi na úrovni pätiny priemernej podpory v nezamestnanosti, vo výške 58,43 eura, t. j. 1760 Sk mesačne. Ich príjem sa teda oproti situácii spred pol roka, keď ešte prácu mali, prepadáva v priemere na osminu pôvodnej úrovne. Normálna vláda by v tejto situácii robila dve veci (a napr. v ČR to vláda aj robí) - po prvé by predĺžila čas vyplácania podpory v nezamestnanosti na rok, prípadne aj dlhšie, a po druhé by zavádzala systémové zmeny, ktoré by pomohli po ukončení krízy naštartovať vysoký ekonomický rast tak, aby sa znovu vytvárali nové pracovné miesta. Tieto dve opatrenia by inými slovami pomohli ľuďom, ktorí stratia prácu, prečkať zlé časy s relatívne slušným príjmom a potom by im umožnili prácu si znova nájsť. Ficova vláda nerobí ani jedno, ani druhé. Nepredĺžila vyplácanie podpory v nezamestnanosti a nevytvára podmienky na pokrízové obnovenie rastu a tvorbu nových pracovných príležitostí.

Predĺženie vyplácania podpory v nezamestnanosti na jeden rok pre 100-tisíc ľudí by stálo asi 5 mld. Sk. Ak sa pýtate, odkiaľ na to vziať, odporúčam stránku www.ukradli.sk.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!