>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Spravodlivé je to, čo funguje

Pondelok, 9. 7. 2012

V mene sociálnej spravodlivosti sa vláda Roberta Fica chystá zrušiť rovnú daň. Je škodlivé, ba až hlúpe ničiť niečo, čo funguje. A rovná daň naozaj funguje. Dá sa to doložiť dôkazmi a číslami o tom, ako sa zvýšil výnos dane po jej zavedení, aký pozitívny vplyv to malo nielen na daňové príjmy štátu, ale aj na ekonomický rast, prílev investícií, rast zamestnanosti.

Vládny Smer sa chystá rovnú daň zrušiť pod heslom sociálnej spravodlivosti. Bohatí musia platiť viac – to je vraj sociálne spravodlivé. Existuje viacero prístupov a definícií sociálnej spravodlivosti, od Marxa cez Rawlsa až po Hayeka. Dovoľte mi ponúknuť ešte jeden veľmi jednoduchý pohľad – spravodlivé je to, čo funguje. Rovná daň je spravodlivá, lebo funguje. Funguje najmä preto, že pôsobí motivačne vo vzťahu k investíciám a práci a vo vzťahu k priznávaniu daní a demotivačne vo vzťahu k podvádzaniu a obchádzaniu daňových povinností. Rozdeľme si zjednodušene slovenskú populáciu do troch skupín – chudobní, stredná vrstva a bohatí. Chudobní neplatia cez rovnú daň nič, alebo takmer nič, buď kvôli tomu, že nemajú príjem, alebo je taký nízky, že cez odpočítateľnú položku je ich efektívna daňová záťaž nulová alebo blízka k nule. Stredná vrstva a bohatí platia. Strednú vrstvu tvoria väčšinou dobre platení, kvalifikovaní zamestnanci, manažéri, strední manažéri, informatici, vysokí a strední úradníci, informatici, zamestnanci bánk, telekomunikačných firiem, malí a strední podnikatelia. Bohatí sú najmä vlastníci eseročiek a akcioviek a najvyšší manažéri veľkých firiem. Pri rovnej dani platí dane aj stredná vrstva, aj bohatí. Podvádzať sa neoplatí a ani to nie je také jednoduché, pretože daňový systém je jednoduchý a väčšina výnimiek bola zrušená.

Čo sa stane po zrušení rovnej dane? Bohatí, najmä vlastníci eseročiek a akcioviek, z nej ľahko uniknú a začnú znovu „optimalizovať“, rovnako
ako ich kolegovia, malí a strední podnikatelia zo strednej vrstvy. Pre chudobných sa nič nezmení, platiť viac nebudú, akurát štát bude mať menej peňazí na uspokojenie ich potrieb a nárokov. A všetko to zatiahne stredná vrstva, nadpriemerne platení zamestnanci, ktorí unikať z daní nevedia a nemôžu a po zrušení rovnej dane budú platiť viac.

Počul som nedávno definíciu daní: sú to peniaze, ktoré štát vyberá od strednej vrstvy a investuje ich do toho, aby chudobní nepozabíjali bohatých. Obávam sa, že zrušením rovnej dane a ďalšími opatreniami Ficovej vlády sa k takto definovanému daňovému systému výrazne priblížime.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!