>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Tak ako chlapci?

Pondelok, 11. 10. 2010

Streda 6. októbra 2010 bola dňom dobrých správ pre slovenskú ekonomiku. Schválili sme vo vláde návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý vytvára podmienky na to, aby sme zvrátili veľmi zlý vývoj verejných financií za posledné dva roky. Budúcoročný rozpočet by mal zabezpečiť, aby sme výrazne znížili deficit verejných financií (z úrovne okolo ôsmich percent v rokoch 2009 - 2010 na menej ako 5 % v roku 2011) a následne ďalej znižovali deficit a neskôr aj verejný dlh. Ten, mimochodom, vzrástol za posledné dva roky na každého nášho občana o vyše dvetisíc eur.

Druhou dobrou správou je, že sme predali pätnásťročné dlhopisy s fixnou sadzbou za menej ako 4,4 %, a to v sume 2 mld. eur. Porovnávať sa to dá len s porovnateľnými dlhopismi a tam platí, že cena je zhruba na úrovni talianskych vládnych dlhopisov a na lepšej úrovni ako poľské dlhopisy. Analytici sa napriek čiastkovým výhradám k rozpočtu zhodujú na kladnom hodnotení tak rozpočtu, ako aj emisie dlhopisov.

Už tradične sa však názory odborníkov nezhodujú s názormi dvojice Počiatek - Kažimír. Na to sme si už pomaly zvykli, stalo sa to skôr pravidlom ako výnimkou. Napriek tomu som zachytil v podaní tejto dvojice aj novinku. Už si neprotirečia len s odborníkmi, ale aj navzájom. Posúďte, čo povedali o vyššie zmienenej emisii eurobondov:

Počiatek v nedeľu 3. októbra v televízii Markíza v diskusii so mnou uviedol: "... teraz sa blíži emisia eurobondov, ja som na ňu veľmi zvedavý, ako ohodnotia trhy vás, pán Mikloš, pretože trhy a investori si kupujú tieto dlhopisy preto, že v budúcnosti očakávajú nejakú návratnosť... čiže oni neriešia históriu, oni sa dívajú na vládu, či je táto vláda - táto konkrétne, momentálne vládnuca vláda - schopná plniť svoje záväzky v budúcnosti.“

Toľko bývalý minister tri dni pred emisiou. A teraz druhý z dvojice, bývalý štátny tajomník Kažimír, teraz už po emisii na margo jej výsledkov: "Ukázalo sa však, že príbeh o spálenej zemi nie je pravdou. Potvrdilo sa, že investori veria krajine ako takej, čo je aj zásluhou predchádzajúcej vlády.“

Takže tak. Ak by emisia nevyšla, platí, čo tvrdí Počiatek. Keďže vyšla, platí, čo tvrdí Kažimír, aj keď je to v diametrálnom rozpore s tým, čo povedal jeho bývalý šéf. Tak ako je to vlastne, chlapci? Mali by ste sa trochu zladiť. Už dávno síce pripomínate viac humoristickú ako ekonomickú dvojicu, ale aj v humore treba byť aspoň ako-tak zladení.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!