>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Teátro Fico

Pondelok, 22. 4. 2013

Robert Fico je nepochybne úspešný politik a silná politická osobnosť. Vládne sám, má moc ako nikto pred ním a asi ani nikto po ňom, kraľuje všetkým rebríčkom, aj tým populárnym, aj tým nepopulárnym, prosto fenomén. Bez irónie, klobúk dole. O to viac, že do značnej miery je to víťazstvo formy nad obsahom, víťazstvo virtuálnej reality nad skutočnosťou, víťazstvo marketingu nad produktom.

Fico sa stal majstrom politického marketingu. Marketing ho fascinoval odjakživa, spomeňte si, s akou bázňou a obdivom hovoril svojho času o Flašíkovi, ktorý dokáže z vody urobiť Coca-Colu. Dnes môže byť Flašík hrdý, žiak prekonal učiteľa. Len tak náhodne – Modré z neba, tisíc klikov, tisíce nových pracovných miest na východe, udržanie USS v Košiciach, všetko v prime time vo všetkých médiách, naozaj obdivuhodné.

Jediný problém je v tom, že keď víťazí virtuálna realita nad realitou, forma nad obsahom a marketing nad produktom, tak sa to skôr či neskôr ukáže a cena bude nemalá. Pritom si myslím, že Fico je inteligentný a vie to, dúfa len, že sa to ukáže až po prezidentských voľbách a potom už má pripravené iné marketingové partitúry.

Niektoré marketingové finty pána premiéra sa demaskujú skôr, iné neskôr. Jednej sa to stalo práve teraz. Pamätáte sa, ako Fico 30. júla 2012 v priamom prenose na tlačovke po mimoriadnom zasadaní vlády trhal rozpočet? Rozpočet na rok 2012, pripravený Radičovej vládou, ktorý bol vraj zdrapom papiera. Fico s Kažimírom tvrdili, že bol pripravený zle, bol nereálny a že budú musieť prijímať mimoriadne opatrenia, pretože inak bude deficit namiesto 4,6 percenta HDP až 5,3. Hlavný odkaz bol jasný – musíme uťahovať opasky pre neschopnosť bývalej vlády.

Práve dnes má eurostat potvrdiť výpočet ministerstva financií, zverejnený v návrhu Programu stability, podľa ktorého deficit za rok 2012 bol 4,3 percenta HDP. Ak si myslíte, že je to tým, že dodatočné opatrenia Ficovej vlády boli na úrovni približne jedného percenta HDP, tak sa mýlite. Boli na úrovni necelých 0,3 percenta, resp. 200 miliónov eur. Nešlo pritom o žiadne úspory, ale o efekt zníženia príspevkov do druhého piliera a príjmy z mimoriadneho odvodu bánk a monopolov.

Takže, inak povedané, ak by Ficova vláda nebola robila nič, vlaňajší deficit by bol takmer navlas rovnaký, ako rozpočtovala Radičovej vláda. V rozpočte, ktorý Fico teatrálne trhal pred kamerami. Teátro par excellence.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!