>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Väčšiník

Pondelok, 28. 2. 2011

Pred voľbami v roku 1998, v ktorých bojovala vtedajšia spojená demokratická opozícia s volebným lídrom Mikulášom Dzurindom proti vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi a jeho strane, sa šíril nasledujúci vtip: Tesne po sčítaní hlasov, ešte pred ich zverejnením, príde za premiérom Mečiarom predseda Štatistického úradu. "Ako?“ pýta sa Mečiar. "Mám dve správy, zlú a dobrú,“ hovorí predseda. "Zlá je, že Dzurinda má 52 percent.“ "A tá dobrá?“ pýta sa Mečiar. "Vy máte 56 percent,“ odpovedá predseda Štatistického úradu.

Človek by si myslel, že také niečo je možné len vo vtipe a že taký vzdelaný človek (aspoň súdiac podľa počtu titulov pred menom aj za ním), ako je Robert Fico, by mal vedieť, čo je to väčšina. A dôvodov, pre ktoré by mu nemalo robiť problémy rozoznať, čo väčšina je a čo nie je, je viacero. Okrem vzdelania by mu v tejto oblasti mohlo byť nápomocné aj to, že nielenže bol komunistom, ale ani dnes sa netají sympatiami ku komunistickému režimu.

A ako je všeobecne známe, komunisti veľmi dobre vedeli, čo je to väčšina a aká je dôležitá. Preto si väčšinu pre seba zakotvili priamo do ústavy, aby sa nemuseli namáhať v nejakom politickom zápase. Nakoniec komunisti vzišli z boľševikov a toto ich pomenovanie pochádza ešte z čias, keď získali väčšinu v ruskej sociálnodemokratickej strane a túto väčšinu použili na násilné potlačenie slobody a demokracie, ale aj na násilné vysporiadanie sa so svojimi menšinovými súkmeňovcami, menševikmi. Teda po slovensky povedané, komunisti sú vlastne "väčšiníci“.

Prečo o tom píšem? Slovensko žije rastom cien, zverejňujú sa údaje o tom, ktoré ceny o koľko vzrástli a kde kto rast cien komentuje. S najväčším hrmotom, ako vždy, sa podujal vývoj cien komentovať práve

Robert Fico. A ako vždy, má v tom úplne jasno - podľa neho má väčšinu rastu cien na Slovensku na svedomí vláda Ivety Radičovej.

Analýzy Štatistického úradu a ministerstva financií pritom hovoria, že celková predpokladaná inflácia v tomto roku bude okolo 3,5 percenta a vplyv vládneho balíčka opatrení odhadujú cca na 0,7 percenta. Každý, kto absolvoval aspoň pár ľudových, by povedal, že vplyv vládnych opatrení je pätinový, alebo ak chcete, dvadsaťpercentný. Ale Robert Fico vie svoje, a on je predsa onakvejší expert na väčšinu ako nejakí štatistici a analytici. On je predsa väčšiník.

Taký vzdelaný človek, ako je Robert Fico, by mal vedieť, čo je to väčšina.

 



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!