>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Zdravotnícka opica na obzore

Pondelok, 23. 7. 2012

Zdravotníctvo je asi najťažší rezort na robenie poriadku a reforiem. Dopyt a ponuka v tejto oblasti sú takmer neobmedzené. Vysoký dopyt je daný predovšetkým tým, že skoro všetci ľudia túžia žiť dlho a zdravo. Ponuka je taktiež takmer neobmedzená a naďalej rastie. Farmaceutické a zdravotnícke firmy neustále produkujú novšie, modernejšie, ale aj drahšie lieky, zdravotnícke pomôcky, liečebné postupy, ktoré umožňujú naplniť túžby po dlhom a zdravom živote.

Vzniká teda zásadný rozpor medzi neobmedzeným dopytom a ponukou na jednej strane a obmedzenými zdrojmi na strane druhej. Tento rozpor je navyše zakrývaný štátom organizovaným a financovaným zdravotným systémom, takže ľudia si ho neuvedomujú tak silno a priamo, ako si napríklad uvedomujú svoje rozpočtové obmedzenia pri nákupe auta alebo bytu. Populistické floskuly typu „zdravie nie je tovar“, alebo nostalgia za úplne „bezplatným“ zdravotníctvom pred rokom 1989 tento problém ešte umocňujú.

Odporcovia zmeny (najmä tí lekári, biznismeni a politici, ktorí z dnešného systému profitujú) sú veľmi vplyvní a dobre organizovaní a využívajú pacientov ako rukojemníkov.
Zdravotníctvu, aj slovenskému, pomôžu len dve veci – tvrdé rozpočtové obmedzenie a tvrdá, ale férová konkurencia. Zajacove reformy sa o to pokúsili, Ficova vláda však ide úplne v protismere s týmito požiadavkami. Popravde treba povedať, že ani Radičovej vláda sa v tejto oblasti veľmi nevytiahla – z dôvodu pádu vlády padla aj transformácia nemocníc a celkom zbytočne a nezmyselne Radičová s Uhliarikom ustúpili vydieraniu zo strany Kollárovho LOZ.

Ficova vláda však ide ešte ďalej. Odmietnutie transformácie nemocníc a navyše ešte aj likvidácia súkromných poisťovní znamenajú popretie práve toho, čo jediné môže slovenskému zdravotníctvu pomôcť. Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti znamená nastolenie tvrdých rozpočtových obmedzení a zásadné obmedzenia priestoru na plytvanie, nehospodárnosť, rozkrádanie a zlý manažment. Konkurujúce si poisťovne zase znamenajú tlak na poskytovateľov na znižovanie nákladov a zvyšovanie efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Pri dobrých pravidlách a naozajstnej konkurencii zdravotných poisťovní sú zisky súkromných zdravotných poisťovní len zlomkom toho, čo sa v systéme podarí ušetriť vďaka konkurujúcim si poisťovniam.

Zdá sa, že najbližšie roky budú rokmi vytriezvievania Slovenska z Roberta Fica a jeho strany. Zdravotnícka opica je už na obzore.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!