>> <<
UPMS má už 6979 študentov 6979
Nová súťaž - doštuduj za odmenu - Výhercovia

Zuby pani Tomanovej

Pondelok, 12. 10. 2009

Každodenne sme svedkami toho, ako náš dlhodobo najdôveryhodnejší politik a súčasne aktuálny predseda vlády zavádza, klame a krivo obviňuje všetkých, ktorí si dovolia nezdieľať nadšenie zo spôsobu, akým spravuje veci verejné.

Pred pár dňami to schytal predseda Klubu ekonomických analytikov Ján Tóth, ktorý pre médiá uviedol, že dávky v hmotnej núdzi, kompenzácie invalidom a výdavky na starostlivosť o ohrozené deti vo vládnom návrhu rozpočtu na rok 2010 oproti tomuto roku klesajú. Moderátorka Sobotných dialógov (3. 10.) sa na to Róberta Fica opýtala a pustila aj záznam vyjadrenia Jána Tótha. Premiér na margo vystúpenia analytika a na otázku moderátorky, či je teda rozpočet naozaj sociálny aj k týmto skupinám ľudí, odpovedal: "Samozrejme. Myslím, že pani Tomanová by roztrhala v zuboch tohto analytika, ktorý teraz povedal to, čo povedal. Pretože je zabezpečená valorizácia a pokiaľ ide o sociálne výdavky do budúcnosti, my sme hrdí na to, že rozpočet má sociálny rozmer.“

Nuž, ešte kým pristúpime k trhaniu v zuboch, nechajme prehovoriť čísla z vládneho návrhu štátneho rozpočtu. Na hmotnú núdzu sa na budúci rok navrhuje vyčleniť 287 634 tis. eur, v tomto roku to bolo 295 645 tis. eur, dôjde teda k poklesu o 2,71 percenta a v reálnom vyjadrení (po zohľadnení predpokladanej inflácie) dosiahne pokles dokonca takmer 6 percent (5,91). Podobne je to aj pri kompenzáciách ťažko zdravotne postihnutým (nominálne -4,45 %, reálne -7,65 %) a pri starostlivosti o ohrozené deti (nominálne -1,1 %, reálne - 4,3 %). Klesajú aj celkové výdavky na sociálnu inklúziu, nominálne o 1,36 % a reálne o 4,56 %. Celkové výdavky na podporu rodiny síce nominálne mierne rastú o 2,77 %, ale vplyvom inflácie reálne klesajú o 0,43 %.

Stručne zhrniem závery. To, čo tu buduje Róbert Fico, nie je sociálny štát (viď vyššie uvedené čísla), ale lúpeživý štát (viď www.ukradli.sk). Platiť za to budeme všetci, pretože účet rýchlo rastie (viď www.zadlzili.sk). Rozkrádanie za Fica nadobudlo rozmery, aké nemalo ani za Mečiara a lož sa stala pracovnou metódou Róberta Fica presne tak, ako to bolo v minulosti u Vladimíra Mečiara.

Ak je mozog zatemnený zlosťou a nenávisťou, prestáva dobre fungovať a posiela do akcie zuby. A je jedno, či svoje vlastné, alebo zuby pani Tomanovej.



Páči sa vám tento príspevok? Zdieľajte ho s priateľmi!